Åfallet skogsträdgård

Åfallet skogsträdgård. Bild från permakulturodlingen.

I slutet av augusti gjorde vi en utflykt till Åfallet skogsträdgård. Vårt motto på denna hemsida är ju ”var den förändring du vill se”. Då är det uppmuntrande att besöka platser och ta del av berättelser där detta praktiseras. Och Åfallet skogsträdgård är definitivt en plats som gör skillnad. 

Det är Elin och Viktor Säfve som driver skogsträdgården. Elin är främst pedagog och Viktor naturvårdare – även om rollerna säkert går in i varandra. I Hjortkvarn, fem mil söder om Örebro, har de på fåtal år byggt upp en mångfald av ätliga växter och stor biologisk rikedom. Vid vårt besök gick vi en välbesökt guidning av trädgården med Viktor. När de började anlägga skogsträdgården för 4-5 år sedan var det en monokultur av granplantage på platsen. Nu genomsyras området istället av en mångfald och maximering av fler nyttor än tidigare strikt ekonomiska.

Av deras fem hektar används omkring tre till skogsträdgården. Uppbyggnaden består av ett större antal lundar med skilda karaktärer. I vissa dominerar uppväxta björkar. Dessa ger relativt mycket skugga och passar till de skuggtåliga ätbara perenner som planterats in där. I något de kallar natur-kulturmetod ger inhemska uppväxta träd en stöttande och skyddande funktion. Något som möjliggör att etablera mer ovanliga och, för växtzonen, mer krävande arter. Det är bland annat äkta kastanj, valnöt och minikivi. 

Först på vår guidning kom vi till en lund som kallas villaträdgården. På en yta mindre än många villaträdgårdar vill de visa på att det snabbt går att etablera ett perent och högproduktivt system av växter. De olika arterna kompletterar varandra och samverkar yteffektivt i olika skikt. Från marktäckare till buskar, klättrande växter och träd. Genom att imitera hur växterna lever i skogens ekosystem har de skapat en trädgård som kräver väldigt lite skötsel. Samtidigt ger den mycket mat, lagrar in kol och bidrar till biologisk mångfald. 

Inspirerande vid besöket på Åfallet skogsträdgård var inte minst det helhetstänk som finns. Energin kommer från solceller och de använder inga animalier. I flera delar av den uppbyggda skogsträdgården ska ingen näring behöva tillföras. Men i vissa odlingar, som till de ettåriga växter som ändå finns, används täckodling, kvävefixerande växter samt näring från deras egna toaletter. Mer detaljer om detta, Viktors syn på svensk skogspolitik och mycket annat, finns att lyssna på i podden Odlarna som i våras intervjuade Viktor.  

Fokus i verksamheten vid Åfallet skogsträdgård ligger i att ge inspiration och visa på odlingsmöjligheter. De anordnar kurser, festivaler, har guidade visningar, säljer ett överskott genom sin lilla plantskola, har självplock vissa tider samt ett mindre café. Själva fick vi med oss både flerårig kål och ett par buskar blåbärstry. Samtidigt kändes det sympatiskt och genuint med responsen då en fråga kring självplock kom upp under guidningen. Viktor såg inte denna del som något det var rimligt att utöka. Detta eftersom deras verksamhet ligger långt ut i skogen och de flesta färdas till Åfallet skogsträdgård med bil. 

Trots att det behövdes en bilresa vill vi ändå tipsa den odlingsintresserade att göra ett besök till Åfallet skogsträdgård. I samband med besöket finns även ett vackert naturreservat på promenadavstånd. Hjärtsjöns skärgård som har både kort och längre vandringsled. På skogsträdgårdens hemsida finns information om öppettider, kurser med mera. Följ också gärna Viktor Säfves Youtubekanal om skogsträdgårdar.        

One thought on “Åfallet skogsträdgård

  1. […] vårt besök på Åfallet planterade vi in blåbärstry som vi köpt där. Vi började också dela några av de kryddväxter […]