Under våren 2012 utmynnade mitt (Peters) intresse för bröd och speciellt surdegsbakning i att jag startade Vadstena Bröd, ett ekologiskt surdegsbageri. Det är ett hantverksbageri som bygger på ekologisk och småskalig produktion.
Vätternkyrkan är sedan början av 2021 den lokal där bageriet håller till. Vi bor själva grannar och det finns goda möjligheter till olika slags samarbeten framöver.
I dagsläget säljs brödet i första hand genom Butik Bättre Värld på Storgatan 10 i Vadstena. Det finns de flesta lördagar något färskt surdegsbröd att välja på och andra dagar exempelvis surdegsknäcke, nymalet mjöl med mera.
Bageriets vetemjöl och rågsikt mals av Orga kvarn och är odlat på Öjeby gård utanför Linköping. Naturligtvis KRAV-märkt. Från samma källa kommer även mina hela korn av vete och råg. Dessa mal jag i stenkvarn till fullkornsmjöl för färskhetens skull.
De näringsmässiga fördelarna med färskmalet mjöl är betydande och jag kan dessutom konstatera att min råg- och vetesurdeg älskar mjölet. Mer information om rågens fördelar och tips på recept på ett mustigt rågbröd finner ni här. Vill du lära dig mer om surdeg och kanske starta upp en egen surdegsstart kan du läsa mitt inlägg om surdegens fördelar här.
För ytterligare information och kontaktuppgifter se gärna följande produktblad. Vill du följa det ekologiska surdegsbageriet Vadstena Bröd på Facebook hittar du sidan genom följande länk. Utöver det så finns bageriet även på Instagram under följande länk.