När man odlar mycket ätbart är september en rik skördetid. Smakerna och dofterna är många och det är också mycket att ta vara på. Det här receptet är inspirerat av en italiensk rätt som Bo Hagström kallar tomatbrödsoppa i sin bok Från mormor till Medelhavet. I vegansk version och utifrån vad vi har hemma har det blivit en återkommande favorit. Ett bra sätt att använda torra brödkanter är det också.
Brödpudding i skördetid
1 liter bröd i bitar
1/2 dl olivolja
1 dl havregrädde
4 dl strimlad fänkål
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
1 dl valfria bönor (vi använde egenodlade borlotti)
Vintersquash (eller vanlig squash om du inte odlar själv)
Tomater
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
svartpeppar
Skiva brödet i grova bitar. Blanda med olivolja, havregrädde, fänkål, salt, svartpeppar och bönor. Häll blandningen i en ugnsfast form. Skär tunna skivor av vintersquash och täck puddingen med dessa. Skär sedan tomater i skivor och täck ytan med dessa. Ringla över olivolja och strö över salt och lite svartpeppar. Grädda i 225° ca 30 minuter.
Äpple- och päronpaj
Här kommer inspirationen från Karolina Tegelaars bok Vegansk bakning som är den bästa vi känner till i genren. Äpplen har vi i trädgården och gråpäron får vi plocka hos vänner i skördetid.
Äpplen och päron, ca hälften av varje, som täcker botten på en form 24 cm/diameter (Vi tog 2 medelstora äpplen och 5 små gråpäron).
1 msk majsstärkelse
1 msk brunt farinsocker (inte farinströ)
1 tsk kanel
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 msk brunt farinsocker
100 g mjölkfritt margarin (t ex Naturli)
2-3 msk vatten
Kärna ur äpplen och päron och skär i klyftor eller bitar. De behöver inte skalas. Blanda med majsstärkelse, farinsocker och kanel i pajformen och sprid ut dem. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen. Tärna i margarinet och börja med en skvätt vatten. Tryck sönder margarinet med fingrarna och blanda med övriga ingredienser till dess det blir en smulig, men inte alltför torr blandning. Ta mer vatten om det behövs. Sprid ut över frukten och tryck ned det lite med fingrarna. Grädda i 200° ca 25 minuter.
Vispa 2,5 dl havregrädde (t ex Oatly vispbar iMat) med 1 msk florsocker och 1/2 tsk vaniljpulver och servera till.