Nyfiken på Bokashi?

Välkommen till en kväll där du får lära dig grunderna i denna komposteringsmetod med ursprung i Japan. Vi visar och berättar och du får chansen att ställa alla dina frågor. Möjlighet finns att köpa det du behöver för att komma igång.

Plats: Butik Bättre Värld, Storgatan 10 Vadstena

Tid: Torsdag 4 april, kl 18
Nytt tillfälle: Onsdag 24 april, kl 18

Fri entré

Vid frågor: Peter 076-11 88 900
Sofia sofia.asthamn@gmail.com

Föreläsning i Boets bygdegårdsförening

Sofia och Peter föreläser i Boets bygdegårdsförening, Ödeshög, den 28 januari kl 16.00. Rubriken är Varför välja ekologiskt?

Föreläsning på Naturskyddsföreningen i Vadstenas årsmöte

Sofia berättar om Butik Bättre Värld och vårt arbete med hållbarhet, den 20 mars kl 19.00. Johan III väg 15c i Vadstena.

Nyfiken på Bokashi?

Välkommen till en kväll där du får lära dig grunderna i denna komposteringsmetod med ursprung i Japan. Vi visar och berättar och du får chansen att ställa alla dina frågor. Möjlighet finns att köpa det du behöver för att komma igång.

Plats: Butik Bättre Värld, Storgatan 10 Vadstena

Tid: Torsdag 10 augusti, kl 18
Nytt tillfälle: Torsdag 24 augusti, kl 18

Fri entré

Vid frågor: Peter 076-11 88 900
Sofia sofia.asthamn@gmail.com

Föreläsning i Hästholmen

Sofia föreläser i Hästholmens bygdegård den 12 april kl 18:30. Rubriken är En vardag inom planetens gränser.

Läs mer i länken här!

Monologer i Malmö

Sofia framför sex av de tio monologer som ingår i föreställningen En mil i någon annans skor i St Pauli kyrka i Malmö den 1 april kl 17. De vävs in i musikstycket Oxygene av Jean Michel Jarre som framförs på kyrkorgel, elgitarr och elektronik.

Läs mer i länken här!

Vandra varsamt på jorden; en samtalscirkel om att leva närvarande och modiga liv i skuggan av klimatkris och miljöhot

Genom både yttre och inre vandring vill vi utforska förhållningssätt, dela tankar och känslor och öva oss i empati för allt levande. Vi vill också lära oss mer, se fler perspektiv och söka vägar framåt. Cirkelledare: Annika Spalde och Sofia Asthamn.

Söndagarna 12 och 26 mars, 16 och 30 april, 14 och 28 maj, kl 15-17 i Vätternkyrkan, Vadstena (ibland utomhus). 200 kr inklusive fika. Frågor och anmälan: Butik Bättre Värld, Storgatan 10 eller sofia.asthamn@gmail.com. Samarrangemang: Vätternkyrkan, Svenska Kyrkan Vadstena och Dals församlingar och Naturskyddsföreningen i Vadstena.

Ny chans att se En mil i någon annans skor! Denna gång i Arken på Vadstena Folkhögskola. Tid: 18 mars kl 18. Övrig information stämmer med nedanstående.

En mil i någon annans skor; tio monologer om klimatkrisen

Under en period vandrade Sofia en mil i veckan ”i någon annans skor”. Nu får du möta tio av de människor och djur hon lärde känna då. Alla ger de sitt perspektiv på klimatkrisen. Det är en ung man under värmebölja i Kanada, en isbjörn, en klimatförnekande politiker, en flicka i Kenya, en svartvit flugsnappare, en kvinna på reklambyrå, en kvinna på en stilla havsö, en pilgrimsmussla, en rik bolagsadvokat och en brandman i Australien. Sofia tolkar dem i monologer. Gitarristen Mårten Falk, som själv bl a har gjort två cykelturnéer för klimatet, spelar. Det blir musik av Heitor Villa-Lobos och Francisco Tárrega.

Tid: 2 september kl 19
Plats: Gamla teatern, Klostergatan 7, Vadstena
Pris: 150 kr. Biljetter kan köpas i Butik Bättre Värld på Storgatan 10 i Vadstena, via e-post sofia.asthamn@gmail.com, eller vid föreställning.

Sofia föreläser för Senioruniversitetet

Den 24/10 kl 14 i Vätternkyrkan i Vadstena. Vi är glada att Senioruniversitetet har ett hållbarhetstema under hösten och att de bjudit in Sofia att föreläsa. Rubriken är; En vardag inom planetens gränser.

Butiksstart

Sofia startar butik på hållbarhetstema mot slutet av maj eller början av juni. Butik Bättre Värld kommer den att heta. På den här sidan kommer det att finnas mer information.

Gudstjänsten i Sveriges Radio

Nyligen medverkade vi båda i en radiogudstjänst inspelad här i Vadstena. Vi delar där med oss om våra tankar kring miljö och ansvar. Lyssna gärna på Sveriges Radios hemsida.

Kurs i surdegsbakning med Peter

Nu i höst blir det tillfälle för en kurs i surdegsbakning med mig, Peter Asthamn. Kursen hålls i Vadstena fredag till lördag den 8-9e oktober. Den arrangeras genom Folkuniversitetet. Anmälan och all praktisk information finns här på kursens sida. Hoppas vi ses!

Liten adventssång

Sofia skrev en sång till första advent och experimenterade med Garage Band på telefonen. Lyssna gärna här! Hon spelar basen på kyrkorgel, rytminstrumentet är en tändsticka mot en halvfull tändsticksask och så sjunger hon stämsång med sej själv.

 

Att värna historien och framtiden

Vi medverkar på Vadstena föreläsningsförening den 13/10 2020 kl 19. Då berättar vi om Dahlströmska gården under rubriken Att värna historien och framtiden. Det kommer att handla om byggnadernas och platsens historia bl a som förstaklassavdelning för män på Wadstena Hospital och om vårt hållbarhetsarbete. Varmt välkommen till Vadstena Folkhögskola! Hela programmet finns här; http://www.vadstenavff.se/program/.

Mårten Falk på cykelturné för klimatet

En konsert på klassisk gitarr med internationellt erkända musikern Mårten Falk som samtidigt vill uppmärksamma klimatkrisen genom att göra en Sverigeturné på cykel.

Lördag den 25e juli, kl. 19.00 i Vätternkyrkan, Vadstena. 

Fri entré, men en utgångskollekt tas upp. Endast förbokade platser för att vi ska ha koll på antalet.

Anmälan kan ske direkt genom meddelande till oss eller genom konsertens Facebookevent 

Att värna historien och framtiden – INSTÄLLD

INSTÄLLD Den planerade föreläsningen har tyvärr fått ställas in p.g.a. rådande situation med Covid 19. Vi räknar med att hålla föreläsningen under hösten istället.
Vi medverkar på Vadstena föreläsningsförening den 17/3 2020 kl 19. Då berättar vi om Dahlströmska gården under rubriken Att värna historien och framtiden. Det kommer att handla om byggnadernas och platsens historia bl a som förstaklassavdelning för män på Wadstena Hospital och om vårt hållbarhetsarbete. Varmt välkommen till Vadstena Folkhögskola! Hela programmet finns här; http://www.vadstenavff.se/program/.

På fettisdagen 2020 börjar en ny omgång av vår studiecirkel Lev inom planetens gränser. Vi utgår från testet klimatkontot.se och samtalar om de områden testet tar upp; bostaden, resor, mat och konsumtion. Tillsammans försöker vi hitta sätt att sänka vars och ens klimatavtryck och utmanar oss själva till fler steg mot en mer hållbar livsstil. Inga förkunskaper krävs, men en vilja till förändring.

Kursen hålls på Dahlströmska gården rum & frukost, Lastköpingsgatan 3B i Vadstena. Kostnaden är 400 kr och i det ingår kaffe/te, bröd och växtbaserat pålägg vid varje samling.

Kurstillfällena är; 25 februari, 10, 24 mars, 7, 21 april och 5 maj (varannan tisdag) kl 18.

Välkommen med din anmälan till sofia.asthamn@gmail.com eller peter.asthamn@gmail.com.

Söndagen den 17e november 2019 medverkar vi på en samling under Globala veckan i Vätternkyrkan, Vadstena. Temat kommer att vara torka och vatten.

Globala veckan Vadstena. Som hjorten längtar, Vätternkyrkan.Under våren 2019 kommer vi att medverka på flera håll med olika slags föreläsningar.

Först ut kommer en presentation av miljöarbetet på Dahlströmska gården. Det blir Sofia som pratar om detta på Ljungsbro bibliotek måndagen den 25e mars.
På lördag samma vecka medverkar vi båda på den stora Earth Hour-konserten i Vadstena Klosterkyrka. Sångerskan Irma Schultz och multiartisten Anders Linder kommer att framträda och vi själva bidrar med betraktelser och bilder.
Den 6e maj, kl. 19.00 kommer vi medverka vid en inspirationskväll kring klimatfrågor i Skärblacka missionskyrka.I samarbete med Sensus bjuder vi in till en studiecirkel vi kallar Lev inom planetens gränser med start 27 februari. Varmt välkommen med din anmälan!

Söndagen den 18e november är ni varmt välkomna att besöka en samling med rubriken ”Tidsfönster”. Det blir en betraktelse i ord, ton och bilder om klimatkris och tidsperspektiv. Platsen är Vätternkyrkan i Vadstena.

Sedan våren 2018 är det B&B vi driver, Dahlströmska gården rum och frukost, KRAV-certifierat på den högsta nivån. Det innebär att minst 90% av allt vi serverar är ekologiskt. Läs gärna mer på KRAVs egen hemsida.

KRAV

Med en vision i pepparkakshusform önskar vi er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt hållbart År. Pepparkakshuset föreställer Dahlströmska gården men med en blomstrande växtrundel mellan husen (som ännu inte finns i verkligheten).

Dahlströmska gården som pepparkakshus

Den 24e november 2017 är du varmt välkommen att lyssna på våra tankar om klimat, hopp, ansvar och mycket annat.