Kompostkvarn

Kompostkvarn

För oss som odlar är det denna tid lätt att engagera sig i alla planer för kommande säsong. Fröer som ska väljas och kanske nya områden i trädgården som ska tas i anspråk. Mitt i allt detta skissande av odlingarna vill vi idag tipsa om en investering som kan sluta lokala kretslopp och påtagligt förbättra din odlingsjord. Det handlar denna gång inte om Bokashi utan om kompostkvarnar. Kompostkvarn, eller flismaskin, som den ibland kallas låter dig ta vara på trädgårdsgrenar och kvistar på ett förnämligt sätt.

För vår del blev behovet att göra något med alla nedfallna och beskurna grenar påtagligt i våras. Vi hade då tagit över driften av Dahlströmska gården rum och frukost, där en trädgård med bland annat flera stora träd ingick. Istället för att låta grenarna och kvistarna vara ett problem började vi se dem som en möjlig resurs. Likt gräsklippningens skördande av gräs blir en tillgång vid täckodling kan mycket väl alla grenar bli det.

Eftersom det hårda träet tar lång tid att förmultna ifall de bara läggs på hög är det vanligt att de eldas upp eller körs iväg till en återvinningscentral. Med en kompostkvarn blir den stora otympliga grenhögen snabbt till några behändiga säckar med flis. Flisen är utmärkt material för täckning av jord där du odlar. Förutom att det ser prydligt ut får du samma fördelar som vid annan täckodling.  Jorden blir lättare att hålla ogräsfri. Du gynnar mikrolivet i jorden genom att ge dem mat. Vatten och temperatur hålls jämnare i odlingarna och jorden får en bättre struktur.

Så vad är då nackdelarna med en kompostkvarn?

  • Jo, tyvärr låter de ganska mycket varför hörselskydd rekommenderas. Å andra sidan behöver du inte använda den många gånger på en säsong och kanske då kan välja tider utifrån kommande grannsämja.
  • De är ännu en maskin i trädgården som drar energi. Samtidigt går den på el och används miljövänlig sådan bedömer jag att fördelarna överväger. Inte minst om det sparar in flera transporter till en sopstation.
  • En bra kompostkvarn, som är robust och kan flisa så grova grenar som möjligt, kostar flera tusen. Själva hade vi lyckan att kunna köpa vår kompostkvarn begagnad, av en bekant som hört att vi letade efter en. Det finns också en andrahandsmarknad via exempelvis Blocket. Detta är dessutom en trädgårdspryl som passar utmärkt att dela inom grannskapet och då kan även kostnaderna delas av fler. Oavsett om du investerar i en ny eller begagnad bör den kunna ge glädje och nytta åt flera.

På bilden ovan håller jag på att göra flis av 2017 års julgran. Det var onekligen en skön känsla att kunna ta vara på den och låta julens utstädande bli till nytt liv i odlingarna. Likt många med Bokashi får en lysten blick, när de ser kaffesump och bananskal, händer något med blicken för oss med kompostkvarn. Tidigare problem är nu härligt material till jordförbättring. Pröva du också. Gärna tillsammans med fler som har överskott av grenar i din trädgårdsnärhet.

Comments are closed.