Klimatutmaning

Klimatutmaning

Inspirerade av sådana stämpelkort man ofta får i butiker och av de julkalendrar med goda gärningar varje dag, som kommit i flera versioner på senare år, började vi spåna. Skulle man kunna samla på ”stämplar” i en klimatutmaning och få en belöning om man kommer upp i ett visst antal? Skulle ett sådant upplägg kunna uppmuntra till att faktiskt komma igång? Vi vet inte, men här kommer ett försök. Vi har skapat en klimatutmaning under fastan, alltså från askonsdagen till påskafton (14e februari till 31e mars).

Om du vill vara med gör du så här: Välj tre utmaningar från ”stämpelkortet”. Meddela oss (sofia.asthamn@gmail.com) vilka du tänker satsa på, eller gör denna klimatutmaning för dig själv. Om du är bosatt i Vadstena med omnejd, eller ändå vill komma hit på fest, bjuder vi på en belöning för dem som klarar sina utmaningar. Det blir en smarrig vegansk buffé med lite underhållning och möjlighet till samtal på Dahlströmska gården rum & frukost. Hör gärna av dig under utmaningens gång och berätta om både framsteg och svårigheter. Vi försöker stå till tjänst med tips och peppning.

Haka gärna på och ordna en egen belöning på din ort, eller var med för klimatets skull och belöna dig själv. Skapa din egen spelplan med egna utmaningar om du vill. Gå samman på din arbetsplats ungefär som med stegtävlingar.

Ett par saker vi tänkt på angående denna klimatutmaning är: Det ska inte vara för lätt! Här i Vadstena har på senare år en Earth Week anordnats i samband med Earth Hour. Då kunde man anta en utmaning, minns inte om det bara var för den veckan eller längre. I vilket fall var det några olika områden där man inom varje kunde välja svårighetsgrad. När det gällde bilåkning fanns det tre nivåer som handlade om hur lång sträcka det fick vara innan man tar bilen. Jag minns det som att det längsta sträckan var den vi satt som enda motsvarande alternativ – 5 km. Den kortaste var 500 meter. En sådan sträcka ska man bara ta bilen om man är rörelsehindrad, eller ska flytta möbler eller liknande. Vi måste inse att klimatfrågan är akut och då är det inte rimligt att betrakta 500 meter utan bil som en utmaning alls.

Men det ska heller inte vara för svårt! Själva gör vi i stort sett alla de här sakerna hela tiden, inte bara under fastan. Men inte heller vi började med allt på en gång. Vi har försökt tänka utmaningar som är enkla att förstå och där vem som helst kan hitta tre som är möjliga att genomföra. Fastan är en tillräckligt lång period för att man ska känna av det mer än elfritt under Earth Hour (och så att det gör skillnad om många gör det) och samtidigt inte en så stor ansträngning som att göra något under ett år. När det gäller flygresor vore det dock närmast löjligt att bara bestämma sig för att inte flyga under fastan.

Vi kommer att publicera namn på alla som meddelar oss att ni klarat vår utmaning (om du inte säger ifrån om detta). Även sådant du redan gör räknas. Vi vill gärna uppmuntra även er som kommit en bra bit på väg. Men finns det något på stämpelkortet du inte gjort kan det vara idé att välja just det. Även vi själva behöver fortsätta utmana oss. Om du inte kan komma när festen blir av får du som är Vadstenabo presentkort på kaffe och kanelbulle för två, på vårt fredagscafé, eller en frukost på Dahlströmska.

 

Comments are closed.