Topp fyra för klimatet

Känner du dig osäker på vilken ände du ska börja i för att förändra ditt liv i mer hållbar riktning? Ett sätt är att börja med de lågt hängande frukter som ligger närmast tillhands för dig. Ett annat är att börja med det som gör störst skillnad. Nyligen publicerades en studie från Lunds universitet där man nystat i vilka val detta är. De kommer fram till topp fyra för klimatet. I det här inlägget reflekterar vi kring dessa punkter.

Topp fyra för klimatet är att ha färre barn, avstå flyg, vara bilfri och äta växtbaserat. Den mest kontroversiella punkten är att ha färre barn, eller egentligen att ett beslut om att inte ha ett barn till har stor påverkan på klimatet. Detta inser även vi ligger på ett annat plan än de övriga. Vi är själva frivilligt barnlösa, men det beslutet har nog väldigt lite med klimatfrågan att göra. Våra biologiska klockor gick bara inte igång och vi började aldrig längta. För många är det istället det viktigaste i livet och det är vi inte ute efter att ifrågasätta. Däremot är det onödigt att lägga social press på människor då det är en stark norm att ha barn.

Att inte flyga borde vara ett betydligt enklare beslut även om så inte verkar vara fallet när man ser statistiken. Denna fråga har uppmärksammats mer i medier på sistone. Flera offentliga personer har gått ut med att de nu väljer bort flyg. Även sådana som man får anta måste resa en hel del i sina yrken, men alltså accepterar betydligt längre restider. Isobel Hadley-Kamptz skrev en krönika jag inte egentligen känner igen mig i då jag inte alls upplever det som en uppoffring att avstå flyg, men jag fastnade för en formulering: ”Jag hatar att jag är så autistisk att jag måste leva som jag tänker, måste leva efter det jag kommit fram till är rätt.” Jag skulle inte uttrycka mig genom att jämföra med en diagnos, men jag förstår precis vad hon menar. När vi vet det vi vet om klimatet och om flyget då är slutsatsen att vi inte bör flyga. Alltså flyger jag inte. Varför är det beteendet så udda?

Bilfria har vi varit i många år nu. Själv har jag aldrig haft egen bil och därmed aldrig vant mig vid den bekvämligheten. Peter upplevde det som en befrielse när hans bil blev stulen. Det är värt att lägga märke till att det gör stor skillnad även att gå från elbil till bilfrihet. Den stora diskussionen borde alltså inte handla om det bästa drivmedlet utan om hur vi får fler att cykla, gå och åka kollektivt så pass att man inte behöver ha varsin bil. Vi använder bil ibland, men så sällan att det går utmärkt att låna eller hyra. Ett första steg kan förstås vara att använda sin bil mindre ofta och stegvis bli mindre beroende av den.

Den fjärde punkten på forskarnas topp fyra för klimatet är att äta växtbaserat. Bäst för klimatet är vegansk kost. Väljer man mellan lakto- och ovo-vegetarian så är det bättre att äta ägg än mejeriprodukter. Vi är vegetarianer med stor andel vegansk kost. Bilden går att komplicera med viltkött, egen småskalig uppfödning i permakultur och flygimporterad avocado, men som valen ser ut för gemene man är grundregeln sådan här. Ju större andel vegetabilier desto bättre.

Nu är poängen inte att andra val är betydelselösa. Många bäckar små gäller både klimatet och andra miljöfrågor. Vi filar ständigt även på detaljerna. Men det är bra att ha perspektiv. Och eftersom klimatfrågan blir alltmer akut är det bra om många fattar de beslut som gör störst skillnad. Länk till hela studien finns här. En femte punkt som kommer högt upp, men som de ändå inte tar med på topplistan, är att välja förnyelsebar el. Jag har inte fördjupat mig i detta, men uppfattar det som att det ibland har stor effekt och ibland inte och att den osäkerheten gjort att de inte uppmärksammar det valet lika mycket.

Comments are closed.