Stora boken om bokashi

Stora boken om bokashi. Bild på boken med grönska i bakgrunden.

Då var den äntligen här. Stora boken om bokashi. Ända sedan jag först hörde om denna bok har min förväntan att få läsa den varit stor. Stefan Sundström kom visserligen med den medryckande Bokashi, biokol och bakterier för några år sedan. Men den nyutkomna boken om bokashi fyller genom sitt helhetsgrepp ett tidigare tomrum.

Det är personerna som driver företaget bokashi.se som nu sammanfattat sin stora kunskap om ämnet i Stora boken om bokashi. Grundare Jenny Harlen, som introducerade komposteringsmetoden här i Sverige. Malin Sairio, miljövetare och naturvårdsbiolog, som sedan flera år driver bokashiföretaget med Jenny. Samt Emma Stille, driven hemmaodlare och kompostfantast. Det är också Emma som tagit de flesta av bokens vackra och ibland underfundiga bilder.

Vi själva började med bokashi 2014 och har skrivit om ämnet flera gånger här på hemsidan. Bland annat när det var relativt nytt för oss och efter ett års användande. Kortfattat handlar metoden om att matrester och annat organiskt avfall från hushållet fermenteras i en lufttät behållare. Fermenteringen startas upp och sköts av speciella mikroorganismer. Dessa tillförs genom ett strömaterial eller spray. När hinken med avfall är full ska den eftermogna ett par veckor. Sedan kan den grävas ner i trädgården och blir till fin och näringsrik jord, ibland går detta så snabbt som på ett par/tre veckor.

Tack vare fermenteringen i syrefri miljö sker minimalt med utsläpp av växthusgaser – något som tyvärr är ett problem vid traditionell kompostering. Kolet binds i marken och vi bygger fantastisk odlingsjord.

Som mångårig användare av bokashi såg jag nyfiket fram emot läsningen av Stora boken om bokashi. Men jag trodde ändå inte riktigt att den skulle bidra med speciellt mycket ny kunskap till mig själv. Glädjande nog hade jag fel. Visst finns det en hel del att hämta också för oss som är vana att använda denna komposteringsmetod.

Stora boken om bokashi går på ett pedagogiskt sätt igenom hur bokashimetoden kan användas. För dig med egen trädgård, endast en balkong eller till och med dig med lägenhet utan balkong och trädgård. Men sedan finns det även en fördjupning där vi kan dyka ner i detaljer kring hur omvandlingen från matrester till näringsrik jord går till.

Boken tipsar också om smarta metoder i odlingen som gärna kan kombineras med bokashi. Som biokol, täckodling, guldvatten, flytande fermenterad näring med mera.

Sammanfattningsvis hoppas jag boken når ut till många och att allt fler börjar, eller utökar, användningen av bokashi. För er som följer oss och är bosatta i närheten av Vadstena kan vi dessutom tipsa om Butik Bättre Värld. Sofia slår upp dörrarna för denna handelsbod med hållbarhet som ledstjärna den 24e maj. I utbudet kommer det bland mycket annat att finnas utrustning för start av din egen bokashikompost.  

Comments are closed.