
Vi är nog många som blivit nyfikna på att vattna med guldvatten men inte kommit igång av praktiska skäl. Guldvatten (alltså en del urin och nio delar vatten) är rikt på kväve, kalium och fosfor. Ämnen som växterna behöver och som i form av guldvatten dessutom är osedvanligt enkelt att tillgodogöra sig. Gödningsmedlet har du ständigt tillgängligt och traditionellt utpinkande i vattenklosetten utgör en synnerligen resurskrävande aktivitet. Inte minst går det åt ofantliga mängder vatten och i värsta fall bidrar det till övergödning av våra sjöar och hav. Men tack vare Guldkannan Towa finns det numera en bekväm lösning för att själv ta vara på det värdefulla guldvattnet.
Guldkannan Towa är en smart utformad kombination av potta och vattenkanna. Efter några veckors användning kan vi konstatera att den är enkel och bekväm att använda. Guldkannan är stadig och i bra höjd att sitta på. Fast som man upplever jag det smidigare att placera den på toalettlocket vid användning och istället kissa stående. Guldvattnet bör vattnas ut inom ett eller ett par dygn. Med luktskyddande lock och kork till pipen är det inga problem att låta Towa stå i badrummet denna tid.
Eftersom guldvattnet är utspätt är lukten inget problem när du vattnar ut det på odlingarna. Enklast används guldvatten ute i trädgården men det går bra att gynna även växter på balkongen och krukväxter inomhus med näringen.
Det är för egen del, efter bara några veckor, för tidigt att uttala sig om hur stor skillnad guldvatten gör för växterna. Men enligt studier som gjorts skulle guldvatten kunna ersätta konstgödsel i jordbruket med gott resultat. Och i Bella Lindes läsvärda nya bok Odla utan spade beskrivs hur urinen från en människa är den enda näring som behövs till odlingen av hennes grönsakskonsumtion under ett år.
För säkerhets skull rekommenderas att inte vattna med guldvatten de närmaste fyra veckorna innan du skördar grönsaker som ska ätas råa. Ibland kommer det upp frågor kring medicinrester och tungmetaller i guldvatten. Betryggande nog är dessa halter påtagligt lägre än i annan animalisk gödsel eller i mineralgödsel. Eventuella medicinrester från guldvattnet bryts dessutom ner snabbt i jorden. Se gärna denna initierade föreläsning av SLU-professorn Håkan Jönson som talar sig varm för dessa och andra fördelar med guldvatten.
Guldkannan Towa är utformad att rymma omkring en liter kiss (plus nio liter vatten). Då de flesta producerar mer urin än detta per dygn ersätter Guldkannan inte alla ”vanliga” toalettbesök. Men att samla ditt guldvatten vid kanske 2-3 gånger per dag gör också stor skillnad. Kretslopp sluts. Dina växer kommer att må bättre och planetens resurser belastas mindre.
För det mesta har jag tagit med mig Towa ut i trädgården eller till kolonin då det är dags att vattna ut näringen. Efter att kannan fyllts med vatten och huvudomgången av guldvatten vattnats ut kan Guldkannan enkelt sköljas med vattenslangen ett par gånger. Detta vatten vattnas också ut så inget går till spillo. Vid behov rengörs vattenkannan med varmt vatten och någon droppe miljömärkt diskmedel.
För friskare växter, gratis näring, slutna kretslopp och mindre ekologiskt avtryck rekommenderas alltså guldvatten. För att komma igång och även låta det bli en bestående vana är Guldkannan Towa en mycket god hjälp. Mycket mer information och möjlighet att beställa en egen kanna finns på Guldkannans hemsida. Där finns också en lista på återförsäljare.
För transparensen bör nämnas att vi inför detta inlägg blivit sponsrade med ett exemplar av Guldkannan.
Vi passar även på att meddela att vi efter denna vecka och under resten av sommaren minskar ner antalet inlägg på sidan något. På grund av mycket åtaganden under sommaren blir det ett inlägg varannan vecka istället för varje. I slutet av augusti/början av september räknar vi med att allt är som vanligt igen.
[…] har vi skrivit om hur vi odlar utan animalier. Sedan dess har vi börjat med guldvatten (från oss själva!) och nu fårull. Det är därför värt ett påpekande om att vi inte ser […]
[…] konkret skillnad gillar jag skarpt. Detta är orsaken till att jag uppskattar Bokashi, biokol och Guldkannan så mycket. Att kontinuerligt bygga upp din odlingsjord med hjälp av restprodukter är verkligen […]
[…] också om smarta metoder i odlingen som gärna kan kombineras med bokashi. Som biokol, täckodling, guldvatten, flytande fermenterad näring med […]