Vårsallad med vilda växter

Vårsallad med vilda växter. Bild på älgört, gräslök, björklöv och kirskål.

Nu börjar den rika tid då det är gott om ätbara växter i naturen. Vi tipsar om några de flesta kan hitta och bjuder på en matig vårsallad. På bilden är det älgört till vänster, sedan gräslök (som inte är vild, men väldigt lättodlad, även i kruka), björklöv och kirskål.

Älgört har röda stjälkar och lite sträva, veckade blad. På späda skott är bladen mörka, åt det rödbruna hållet och blir senare mer gröna. Så här års får man leta nära marken. Senare under sommaren blir älgörten högväxt och får stora tussar av vita, väldoftande blommor som man kan göra saft på. Bladen har en lite mentolartad smak, svår att beskriva men rik. De innehåller salicylsyra och har använts medicinskt, men vi väljer dem för smaken.

Gräslöken är som sagt odlad. Björk känner väl alla igen och vilken sorts björk det är spelar knappast någon roll. När bladen är pyttesmå är de ofta lite för beska och när de blir större tappar de smak, så håll koll på björkarna i din närhet! Provsmaka gärna för att se att det är rätt tid. De smakar lite som kåda doftar med en ton av honung fast inte så sött.

Kirskål är många trädgårdsägares hatobjekt för att den lätt blir ett envist ogräs. Men den är också användbar i mat. Förutom i sallad är det gott att göra soppa eller stuvning på. Smaken är väldigt neutral och mild. I sallad är de späda bladen bäst, men behöver inte vara pyttesmå.

Vi hade hel dinkel och Vreta Gulärt i denna vårsallad. Detta kommer att finnas i min butik, men får man inte tag på det går det bra att använda matvete och någon annan ärta eller böna. Hela spannmål och torkade bönor kokar vi ofta mer på en gång så i receptet är kokt mängd angiven. Dinkel blötläggs över natten och kokas i nytt vatten ca 25 minuter med lite salt. Torkade gulärter blötläggs ett par timmar (eller mer) och kokas ca 40 minuter utan salt.

4 dl kokt dinkel
2 dl kokt gulärt
3 dl kirskål
1/2 dl älgörtsblad
1/2 dl späda björklöv
1/2 dl klippt gräslök
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk salt

Comments are closed.