För ett par veckor sedan skrev jag om basinkomst – ett ämne jag snart återkommer till. En annan fråga som aktualiserats av de senaste månadernas pandemi är den om matförsörjning. Det är i det sammanhanget potatisuppropet kommer in.
De flesta av oss har inte upplevt någon brist i butikshyllorna mer än när många började hamstra toalettpapper och jäst. Men sett i ett lite större perspektiv blir vi påminda om vad som kan hända om importvägarna stängs. Sverige är nämligen väldigt långt från att vara självförsörjande på mat. Detta har potatisuppropet tagit fasta på.
Inom Omställningsrörelsen söker och finner man ofta konkreta sätt att skapa förändring i sitt lokalsamhälle och manifesterar det gärna på ett lekfullt sätt. Potatisuppropet är en del av denna rörelse, men helt öppet för vem som helst att delta i på sitt eget sätt.
Man har delat ut sättpotatis gratis, satt potatis på offentlig plats och på mångahanda sätt uppmanat alla att sätta potatis. En del av inspirationen kommer från historien. På ett foto från 1917 kan man se personer med skyltar. Texterna lyder; ”Alla sätta potatis – utom de tråkiga!” och ”Odla i vår slipper ni svälta i höst!” Det var nationell svält och Stockholms stad uppmanade sina medborgare att odla. Två hashtaggar har hämtats från en av skyltarna på fotot. #allasättapotatis #utomdetråkiga. Potatisuppropet är både en manifestation och ett konkret sätt att öka graden av självförsörjning.
Att det blivit just potatis kan man tänka är för att denna gröda burit oss genom nödår förut. Den är lättodlad, ger mycket skörd på liten yta, är mättande, näringsrik och lagringsbar. Vi kan helt enkelt överleva länge på potatis. Kokt potatis är jag själv tyvärr inte så förtjust i, men den går ju att använda till så mycket. Soppa, klyftpotatis, raggmunk, paj, mos, bröd… Har man möjlighet är det förstås både roligt och bra att odla diverse annat också. I våra odlingar är potatis bara en liten del. Det handlar bara om att det blir mer slagkraftigt att fokusera på en gröda.
Så sätt gärna potatis, själv eller tillsammans med andra. Kan du sätta den någonstans där det syns är det bra. Kanske med en skylt som väcker nyfikenhet på just potatisuppropet. Ta gärna bilder på plantering, plantor, blomning, roliga knölar och riklig skörd och berätta på sociala medier vad du gör. På Instagram är det bra att använda tidigare nämnda hashtaggar. Liksom även #potatisuppropet. Klickar du på den kan du se vad andra gjort, få inspiration och känna att du är en del av något större. Vill du gå vidare ytterligare ett steg med den här frågan kan du vända dig till din kommun och fråga vad de gör för att trygga matförsörjningen där du bor.
[…] våras skrev vi om potatisuppropet som Omställningsrörelsen var med och startade. Detta år har vi själva haft möjlighet att odla […]