Dofta mera!

Dofta mer! Bild på lila syren i full blom.

När jag skriver detta står syrenen i full blom där vi bor. Doften kan kännas bara du befinner dig i närheten. När du går intill för att dofta mera blir det nästan berusande. Nyligen har häggen blommat över och snart börjar schersmin och lavendel sprida väldoft. Vi befinner oss i en fantastisk tid. Passa gärna på att dofta mera. Stanna upp intill de vackra blommorna och dra in dess doft och skönhet. 

Doftsinnet är unikt bland våra sinnen då dessa förnimmelser inte omkopplas genom talamus utan doftmolekylerna har en direktlänk in till hjärnan. Kanske är det därför dofter kan drabba oss på ett särskilt sätt. Väcka minnen och ibland starka reaktioner. Samtidigt utsätts många av oss för allt färre naturliga dofter. Det finns också intressanta studier som tyder på att dofterna har en större betydelse än vad som tidigare lyfts upp när en ser på stressreducering genom natur och grönytor. Lukt av natur tycks påverka stressade storstadsbor mera än bara det visuella med att se grönskande träd.

Så passa på att dofta mera på nektarrika blommor, solvarm jord och pulserande skog. Stressnivåerna sjunker. Dofterna livar upp, får dig att vakna upp och växa likt hela naturen gör under denna årstid. 

Upptäcker du glädjen och njutningen av en doftande natur är inte heller steget långt till att vilja ha en mera doftande trädgård eller balkong. En närmiljö där du kan dofta mera. Doftande växter är också något våra pollinerare tycker bra om. Att satsa på en allt mer doftande trädgård kan alltså starta många goda spiraler. Både du själv och våra trädgårdskollegor, insekterna, kommer att glädjas över att få dofta mera på blommorna. 

Comments are closed.