Uppföljning av årets potatisodling

Uppföljning  av årets potatisodling. Bild på potatisgris.

I våras skrev vi om potatisuppropet som Omställningsrörelsen var med och startade. Detta år har vi själva haft möjlighet att odla mer potatis än tidigare eftersom vi utökat våra odlingsplatser från en till tre. Potatisodling har även blivit mer relevant för oss tack vara ökade möjligheter att lagra vår potatis nu efter flytt till annan bostad. I veckans inlägg tänkte vi följa upp hur årets odling har gått. 

Något som jag varit nyfiken på en längre tid var att odla potatis i samband med nyetablering av odlingsytor. Det har ofta beskrivits som att det är smidigt med just potatisodling på en gräsmatta där du nästföljande år vill ha ett vanligt grönsaksland. Efter att vi vänt på grästuvor och fyllt på med täckande jord och diverse organiskt material på en odlingscirkel ville vi även pröva att utöka denna yta något. Vi gjorde då en omgivande cirkel där vi odlade potatis och solrosor.

Potatisen satte vi bara ner under en flik grässvål som med en planteringsspade skars loss från tre håll och lades ovanpå potatisen. Nedtryckt i jorden och med lite grässvål ovanpå sig behövde potatisen bara täckas med flis, gräsklipp och annat organiskt material. För att det skulle bli lite mer pampigt satte vi också frön av solros mellan varje potatisplanta runt hela vår cirkelrabatt. Till solrosorna lade vi ut en liten jordhög som de kunde etablera sig i. 

I efterhand kan sägas att det hade varit bra ifall vi även täckt gräsytan med ett lager tidningar eller pappkartong. Det skulle ha hindrat gräset från att leta sig upp. Nu fick vi istället återkommande fylla på med annat täckmaterial och dessutom rensa bort en del ogräs som envist växte igenom täckmaterialet. Vi lyckades inte heller helt fylla på med tillräckligt med material eftersom en del av potatisen som kom upp utsattes för ljus och då fick gröna fläckar. Dessa ska som bekant inte ätas men däremot går det utmärkt att spara grönfläckiga potatisar till nästa års utsäde. 

Detta år prövade vi flera sorters utsäde och det var en för oss ny sort som visade sig ge helt klart bäst utdelning. Det var potatissorten Chérie som var både god och extra vacker med sitt röda skal oh röda strimmor även inuti potatisarna. Många potatisar blev rent häpnadsväckande stora och kan mycket väl fungera som bakpotatis om vi vill. 

Hur fungerade då potatisen för att etablera en ny odling? Sammantaget riktigt bra i mitt tycke. När jag tog upp årets skörd tänkte jag mig potatisen som ett gäng vegetariska grisar som bökat omkring i jorden och gjort den lucker och redo för kommande odling. Odlandet av potatis (och solros) på gräsmattan verkar efter hand mattat ut det som vuxit där tidigare och mot slutet av säsongen var det inte mycket gräsmatta kvar. Inför kommande odlingssäsong har vi alltså med mycket liten ansträngning utökat vår rabatt högst påtagligt. 

Sammantaget kan alltså potatisodling rekommenderas för att göra om gräsmattan till grönsaksland. Låt potatisarna böka omkring under jord och göra allt det tunga jobbet. Allt medan du själv gläds åt att ha en mättande och lagringstålig gröda som går att variera på nästan oändliga sätt under kommande vinter och vår. 

Comments are closed.