Odla din förundran

Odla din förundran. Bild på lav genom en lupp.

Att odla förundran. Kan det hjälpa mot klimatförändringar och artutrotning? Ja, eftersom förändring av attityder och beteenden är lika nödvändigt som tekniska lösningar och politiska styrmedel tror jag definitivt en ökad förundran kan hjälpa oss i omställningen till samhällen inom planetens gränser. Och källor till förundran är verkligen inte svårt att finna. 

Vi har tidigare kommit in på förundran här på hemsidan och nyligen gladdes jag åt den förundran boken Mörkermanifestet väckte. Som en spinoff från den läsningen lyssnade jag på podden Professor Magenta som i ett avsnitt talade om mörkret och livet i havsdjupen. Där tipsades jag om den verkligen omtumlande och förundransväckande boken The Deep av Claire Nouvian. Med bilder på de varelser som befolkar haven tusentals meter ner är boken verkligen en sinnesutvidgande upplevelse – utan centralstimulerande medel. 

I denna värld utan solljus kommunicerar 90% av arterna med egentillverkat ljus genom bioluminescens. Vi möter den troliga inspirationen till filmmonstret i Alien, den mytomspunna jättebläckfisken, osannolika maneter med mera. En ny värld som ger ett glatt pirr i magen och stor förundran. 

Efter höstens vandring i nationalparkerna Norra Kvill och Store Mosse började vi ana storheten i den miniatyrvärld av lavar och mossor som går att upptäcka redan ute i trädgården. Med inspiration från dessa utflykter samt boken Ut i naturen köpte jag en lupp till Sofia i julklapp. Med detta enkla hjälpmedel öppnar sig verkligen nya världar. Lav på en barkbit visar sig likna en skog från Avatar. Och på den mest oansenliga gren döljer sig små djur. Osynliga för blotta ögat. 

Ger vi oss lite tid och öppenhet väntar nya förunderliga världar på träd och lyktstolpar vi passerar dagligen. Genom att se naturen från ett annat perspektiv – eller i en annan skala – händer det något med dig som betraktare. 

Förundran väcks också lätt när du tar dig an ett nytt område. Kanske genom en bok eller film om livet flera kilometer under vattenytan. Svarta hål, universums expansion, trädens kommunikation eller fåglars navigeringsförmåga.  

Våga gärna bejaka en öppenhet för andra perspektiv, skalor och ämnen. Med den förundran som följer tror jag både din vardag blir roligare och din omsorg om vår förunderliga planet större. 

Comments are closed.