Att bege sig ut i naturen har blivit allt vanligare för många av oss det senaste halvåret. Både för egen rekreation och coronasäkra möten. Samtidigt lever allt fler sina liv i miljöer där de möter mera betong än växter. För den ovane kan naturen upplevas som främmande eller till och med hotfull. Som en inspirerande och trygg hand att hålla i finns då Naturskyddsföreningens färska årsbok Ut i naturen.
Författaren är Erik Hansson, som driver Natursidan, en av Sveriges största webbplatser om natur. Och det är en entusiastisk guide som vill dela med sig av sin kunskap och kärlek till naturen. Under våren uppmanar han oss att sätta oss på en uppvärmd plats en av de första varma dagarna. Där ”kan det påminna om nyårsafton när humlorna brummar upp från fjolårsgräset som fluffiga fyrverkerier, en efter en.” Och på vintern går det att försiktigt pressa häggens knoppar mellan fingrarna för att upptäcka att det doftar – bittermandel.
Naturskyddsföreningens årsböcker är ofta mycket läsvärda och vi har även tidigare skrivit om flera stycken. Bland annat om Den flamsäkra katten, Solrevolution och Ägodela mera. I år upplever jag ändå Ut i naturen som en extra påkostad årsbok. I sitt format, med läslockande layout och fantastiska bilder. Ett praktverk faktiskt.
Men kärnan är ändå texten. Med start i ett kapitel om våren tar vi oss igenom de fyra årstiderna. Vi tipsas om mängder av aktiviteter som tar oss ut i naturen. Tips som passar både nyfiken nybörjare och erfaren naturvän. Tips speciellt för barn och för alla andra. Läsaren lockas pröva mera ätligt i det vilda året om, att lyssna på nattens sångare, uppleva kronhjortens bröl och att gå på rovdjurssafari.
För egen del har detta året blivit något av ett trollsländeår. Flera platser vi besökt har varit rika på just trollsländor och nyfikna individer har låtit sig studeras då de landat på handen eller armen. Avsnittet i Ut i naturen som handlar just om trollsländor blir då en utmärkt väg vidare. Det ges en pedagogisk orientering och exempel på vanliga arter. Men också lästips som det går att fördjupa sig i. På liknande sätt är flertal av Erik Hanssons tips i boken upplagda.
Boken är främst inspirerande och knuffar vänligt ut läsaren i en natur som blir mycket mera tillgänglig och attraktiv. Men den klimatkris och tid av artutrotning vi lever i, blixtrar då och då till som en plågsam ilning. För att på allvar vilja skydda naturen behöver vi lära känna den och vistas i den. Detta är ett vanligt påpekande jag tror stämmer och som Ut i naturen hjälper till med. Som en fördjupning av detta tänker jag under läsningen också på detta med naturens rättigheter. Att inte bara se naturen som ett objekt till för människan. Utan som något som har rättigheter och ett värde i sig själv.
Läsningen ger inte bara tips på mängder av roliga och intressanta aktiviteter i naturen. Kanske kan den även ge insikter om att vi människor själva är en del av samma ekosystem som havsörnen, större snabelsvärmare och tjugotvåprickig nyckelpiga.
[…] som går att upptäcka redan ute i trädgården. Med inspiration från dessa utflykter samt boken Ut i naturen köpte jag en lupp till Sofia i julklapp. Med detta enkla hjälpmedel öppnar sig verkligen nya […]