Nyårslöften för klimatet

nyårslöften för klimatet. Bild på vandring längs med bilväg.

Vi närmar oss återigen nyår. För mig är det ett tillfälle att sammanfatta det gångna året och fundera kring vad jag vill utveckla och fördjupa det kommande. Allt under festliga former med riktigt god mat tillsammans med Peter. Vi brukar formulera nyårslöften även om vi kallar dem årsföresatser. Ett par gemensamma och några personliga. I detta inlägg tänkte jag tipsa om några bra nyårslöften för klimatet.

Vi har tidigare skrivit om de fyra individuella livsstilsval som gör störst skillnad enligt en studie från Lunds universitet. De tre som känns mest rimliga att försöka påverka är att sluta flyga, att vara bilfri och att äta växtbaserat. Nu skulle jag vilja uppmuntra till att formulera ett nyårslöfte kring något av dessa områden. Eller helst alla tre förstås!

Ett flygfritt år är ett förslag. Det går att anmäla sig till Flygfritt 2022 om det känns som att det ger extra motivation. Om ditt nuvarande flygande är i form av nöjesresor tycker jag att du ska välja helt flygfritt även om du brukar flyga mycket. Det gör ju bara desto större skillnad för klimatet! Är det arbetsresor kan det vara svårare att bestämma över själv. Då kan du försöka formulera nyårslöften för klimatet som går ut på att minska flygandet och att ta några rejäla steg mot en livsstil där det är möjligt att bli helt flygfri. Vare sig det handlar om att försöka påverka arbetsplatsen, eller att se dig om efter ett annat jobb.

Ett annat förslag är ett bilfritt år. Det som gör störst skillnad är alltså att inte ha egen bil. Många fler än de som tror det idag skulle klara av det. Men verkar det omöjligt kan du formulera andra nyårslöften för klimatet som går ut på att drastiskt minska din bilkörning. Våga utmana dig själv! Att bara ta bilen om man ska längre än 4 km tycker jag t ex är alltför lamt så som klimatkrisen ser ut. Att bara ta bilen när det är nödvändigt kan vara ett sätt, men då måste du definiera tydligt i vilka situationer du anser det vara nödvändigt. Det kan också gå bra att formulera ”från andra hållet” genom att bestämma dig för att cykla mer eller åka kollektivt oftare.

Ett tredje förslag är ett vegetariskt år eller ännu hellre ett veganskt. Själv brukar jag säga att jag är vardagsvegan och det kan vara en variant mitt emellan. Jag är alltså alltid vegetarian och äter veganskt till vardags, men kan äta mejeriprodukter och ägg när jag är bortbjuden eller på restaurang. Hemma äter vi i stort sett alltid veganskt även på helgerna numera. Det vi gör undantag för är att vi ibland köper sådant som säljs billigt för att det har kort datum. Alltså när det annars skulle slängas. För första gången denna jul var även pepparkakor, pepparkakshus, saffransbullar och biskvier veganska. Att återgå till vardagsveganism efter att det blivit många undantag en period var en av mina föresatser senast.

Om du, liksom vi, redan lever enligt dessa tre kan det vara mer relevant att hitta sätt att påverka andra. Jag brukar inte ”spika” mina föresatser förrän på nyårsafton, men jag har två idéer så här långt. Det ena är att sätta upp en föreställning på klimattema under det kommande året. Med monologer utifrån mina vandringar varvat med musik. Det andra handlar om skrivande.

Vi önskar er ett riktigt gott nytt år med givande utmaningar på väg mot en Bättre Värld!  

Comments are closed.