Investering i vindkraftsandelar

Investering i vindkraftandelar. Bild på vind vid strand.

Som för många andra har coronakrisen även inneburit ekonomisk oro för oss på många sätt. Vi som har fonder av något slag har troligen fått lite skrämselhicka när dessa sjunkit med omkring 20-25%. Nu verkar detta åtminstone tillfälligt ha återhämtat sig något men den ostadiga börsen väckte en del tankar. Bland annat kände jag en viss tacksamhet över den investering i vindkraftsandelar som vi nyligen har gjort. Dessa pengar påverkas i alla fall inte av covid-19 utan ger fortsatt billig och klimatsmart el månad efter månad.

Vi har under många år velat ha egentillverkad förnyelsebar el. Primärt har vi tänkt detta genom solceller. Som boende i hyreslägenhet är detta inte helt givet att få till tyvärr. Vi har försökt stöta på våra hyresvärdar och nyligen bad jag även kommunen där vi bor att damma av en gammal utredning kring att bygga en solenergipark. Dessa former av påtryckningar känns meningsfulla att fortsätta med. Men vi ville kunna driva på omställningsarbetet med allt större mängd sol- och vindkraft ännu mer. 

Jag sökte då efter olika sätt att köpa andelar i sol- eller vindkraft. Både privat och till det B&B vi driver. Det visade sig tyvärr bli ganska dyrt med investering i solcellsanläggningar så valet föll till slut på en investering i vindkraftsandelar (för vår privata elkonsumtion). Detta är något som flera elbolag erbjuder och villkoren kan se lite olika ut. Vi är själva sedan länge nöjda kunder hos Falkenberg energi och när möjligheten visade sig finnas att teckna andelar i vindkraft hos dem kändes det som ett bra och smidigt alternativ. 

Konkret får du köpa x antal andelar som sedan berättigar dig att, till billigare pris, köpa 1000 kWh el per år och vindkraftsandel. Hos just Falkenbergs energi kostade varje andel 5000 kr när vi köpte våra två andelar. Återbetalningen är inte lika snabb som när du installerar egna solceller på taket men med dagens prisnivå har vi tjänat in vår investering på 13 år. 

Nu är det främsta skälet att investera i vindkraftsandelar inte att tjäna pengar men det känns som en bra bonus att det på sikt lönar sig även ekonomiskt. De andelar vi köpt in i vindkraftsföreningen finns kvar och är giltiga så länge föreningen inte går i konkurs. Våra andelar kan till och med gå i arv till någon annan, säljas tillbaka eller överlåtas. 

Att på detta sätt garantera ett lågt elpris över tid, samtidigt som vi aktivt stöttar fortsatt utbyggnad av miljömässigt bra producerad el känns förstås bra i magen. Möjlighet att göra detta finns inte bara för privatpersoner utan även företag eller bostadsrättsföreningar. Trots att vi råkar ha ett lågt elpris idag kan detta vara en god försäkring för framtiden. På alla möjliga vis.       

Comments are closed.