Bostaden inom planetens gränser

Bostaden inom planetens gränser

Nu är det bara sista gången kvar på vår studiecirkel Lev inom planetens gränser. Det har varit så givande och inspirerande! Från början tänkte vi dela med oss av tips och utmaningar i FB-inlägg efter varje kurstillfälle, men hann inte riktigt med det. Så nu samlar vi det istället i fyra inlägg här på Bättre Värld. Detta första handlar om bostaden.

Fokus när det gäller bostaden är energibesparande åtgärder. För klimatet och jordens resurser är det bra att nöja sig med den bostadsyta man verkligen behöver. Men flyttar gör man inte i en handvändning och på kursen samtalade vi mest om vad man kan göra i den bostad där man faktiskt bor. De flesta hade redan valt elavtal med förnyelsebar el. Någon kollade upp när gällande elavtal skulle gå ut och tänker ta upp det med sin bostadsrättsförening då. Då har man dessutom chansen att påverka fler positivt. Det visade sig vara lite knapphändig information hos vissa leverantörer vilket väckte osäkerhet kring vilka som var bra. Vi tycker att det bästa är att välja leverantör som bara har förnyelsebart och tipsade om Godel, Telge energi och Falkenberg energi.

Men även när man har ett bra elavtal är det viktigt att spara energi. Här är det ofta många bäckar små som gäller. Vi samtalade kring flera sätt. Även på Dahlströmska gården märker vi att människor upplever temperatur väldigt olika och det blev återigen tydligt här. För en del är det ingen utmaning alls att ha det svalt hemma, medan andra känner sig frusna nästan jämt och får bylta på sig massa kläder om de ska sänka en grad för att spara el. Vi försökte mäta temperaturen i vår bostad och insåg att vi hade det varmare där än vi trott. 

Användningen av smartphones pratade vi också om. Dessa slukar mycket el, men skillnaden blir stor beroende på hur man använder dem. Vi har varsin skärmfri dag i veckan och märker då tydligt hur mycket längre laddningen räcker. Själv brukar jag helt stänga av telefonen då om det inte är något speciellt besked jag väntar på eller så. Jag stänger också av telefonen helt på nätterna. Liksom med temperatur kan detta upplevas väldigt olika. Även före mobiltelefonernas tid brukade jag ibland dra ur jacket. Jag tycker att det är skönt att inte kunna bli nådd. Men flera i gruppen har barn eller gamla föräldrar eller andra man skulle oroa sig för om man stängde av. Det har också blivit vanligt att bara ha mobil. För mig är det ju så att man alltid kan ringa på vår fasta telefon där det också finns telefonsvarare. De flesta som känner mig har också Peters mobilnummer, så helt onåbar är jag aldrig.

Men även om man alltid har den på kan man försöka vänja sig vid att inte använda den onödigt ofta. Att använda Internet och kolla sociala medier drar mycket. Någon hade hört att man inte ska stänga ned appar emellan användning. På våra iPhones syns det inte att man överhuvudtaget kan det, eller att de fortsätter vara öppna ”bakom”, så det var inget vi kände till. Vi kollade upp det och det verkar stämma att det drar mer att öppna och stänga än att ha dem öppna hela tiden. 

Tvätt var ett annat område vi kom att prata en hel del om. Hemma tvättar vi i princip allt i 40°. En del upplever inte att t ex underkläder blir tillräckligt rena då. Men att inte tvätta onödigt varmt är ett bra energispartips, att lukta och känna om kläderna verkligen behöver tvättas, ett annat och att fylla maskinen när man väl tvättar. Någon hade fått det uträknat åt sig att det drar mer energi att hänga tvätt inne än att torktumla. Detta försökte vi undersöka och det verkar bero på både vilken sorts torktumlare man har och isolering och uppvärmning i rummet där man hänger. När jag sökte information om detta varnade många för fukt i bostaden när man hänger tvätt inne, men på vintern har vi snarare problem med torr luft och har svårt att uppleva det som ett problem med fukt från tvätten. Ibland är det svårt att reda ut precis vad som är bäst, men det ska man inte haka upp sig på så att man inte gör något alls.

Varje gång uppmanar vi deltagarna att försöka hitta utmaningar på det område vi pratat om. Gången därpå pratar vi om hur det har gått och om det väckt fler idéer. Någon skrotade en extra frys som inte längre behövdes och sänkte värmen trots att hon var frusen. Flera hade blivit mer medvetna om att dra ur sladdar och inte ha saker på standby. Ofta är det gamla vanor som bara rullat på och om man bara blir medveten om det är det inte så svårt att förändra. Någon hade också börjat stänga av datorn oftare när den inte används.

Efter varje tillfälle skickar vi ett mejl, dels med recept på kvällens veganska pålägg och dels med de svar vi lyckats hitta på frågor som dykt upp. Ibland har också någon deltagare skickat tips som vi vidarebefordrar. Efter tillfället om bostaden skickade vi en länk till ett tips på vår egen hemsida där vi skriver om små energibesparande åtgärder i hemmet. En annan länk handlade bl a om genomsnittlig elförbrukning och en vanlig fördelning av elanvändning i ett hem. Den kan ge en känsla för vilken skillnad olika åtgärder gör. Och här ett gäng ytterligare energispartips. Vi hittade också flera länkar med tips på hur man minskar telefonens energiåtgång, från M3, PC för alla och Komplett.

En deltagare hade tipsat om den här elementfläkten. Det kan hjälpa värmen att spridas i rummet så att man inte behöver ha lika hög temperatur på elementen och därmed spara energi. Vi vet ingenting mer om detta, men kan vara värt att titta närmare på!

Comments are closed.