Teflon i tandtråd

Teflon i tandtråd

Det finns detaljer i vardagen som vi sällan reflekterar över. Vi bara upprepar dem gång efter annan. Vanor likt dem kopplade till de fem B:na kan ha stor påverkan på vår omvärld. Men även små vanor spelar roll. Som om vi har teflon i tandtråd. 

Teflon är egentligen ett varumärke för ett företag med bl.a. stekpannor. Men det är också synonymt med ytbeläggning som har en mycket glatt yta – och har visat sig extremt svårt att bryta ner i naturen samt vara hälsomässigt riskabla. Det handlar om hormonstörningar, fertilitetsproblem och cancer. Att använda teflon i tandtråd är alltså en dålig idé. Trots detta är det relativt vanligt och de butikskedjor jag e-postat har ofta åtminstone vissa sorter som innehåller teflon. På förpackningarna kan det stå något om PTFE eller PTFE-fibrer (polytetrafluoreten). Exempel på märken som innehåller detta är EKULF och Glide Floss tandtråd. För att vara säker på innehållet i den tandtråd du brukar använda kan det vara värt att fråga producenten om den innehåller teflon eller något så kallat PFAS-ämne. Kontaktuppgifter brukar finnas på tillverkarens hemsida.

Tidigare har jag skrivit om perfluorerande ämnen som används som smuts- och vattenavstötande material i fritidskläder. Den stora huvudgrupp kemikalier, där teflon ingår, förkortas ofta PFASDet finns inte bara i stekpannor, micropopcornpaket, förpackningar och gore-tex-material. Utan även i brandskum, skidvalla, elektronik och just tandtråd.

Teflon i tandtråd är alltså inte vårt enda problem med PFAS. Men för egen del känns det extra läskigt att gnida, ett troligen cancerogent och hormonstörande ämne mellan trånga tandpassager. Trots att dagens gränsvärden ska vara hälsomässigt säkra finns det åtminstone någon studie som kopplar teflon i tandtråd till ökade halter av skadliga ämnen i användarnas blod

Liksom med PFAS i regnkläder finns det också något löjeväckande onödigt med extremglatt tråd för rengöring mellan tänderna. Överdimensionerat för uppgiften så att säga. Men även om det finns tandtråd utan teflon i de flesta butiker består de fortfarande av någon form av plastmaterial. Därmed är de fortfarande ett stort problem ifall de kommer ut i naturen. Vill du slippa kontakt med både teflon och fossilindustrin mellan dina tänder vill jag gärna tipsa om mer naturliga material. 

Sedan några månader använder jag en tandtråd av silke. Den finns exempelvis i Jordkloks webbutik. Där finns också andra plastfria alternativ. Hållfastheten är tyvärr inte lika bra som jag är van vid men helhetsupplevelsen är ändå bra. Genom att den inte är lika glatt som konventionell tandtråd upplever jag att den är mer lätthanterlig och lättare att hålla fast mellan fingrarna. På pluskontot hamnar också att den går att lägga i komposten och att jag slipper riskera förhöjda halter av sjukdomsalstrande ämnen i mitt blod.

Comments are closed.