Enkla energispartips

Enkla energispartips

Många av oss är redan vana vid många små energisparande insatser i vardagen. Vi släcker lamporna i de rum vi inte befinner oss och använder vattenkokaren för att värma pastavattnet snabbt. I denna text med energispartips vill vi ändå samla ihop ett gäng små, men när de upprepas ofta, betydelsefulla handlingar vi själva försöker praktisera i vår vardag. För den som vill läsa mer om orsaker till att spara på el och hur vårt nuvarande energiberoende ser ut kan vår tidigare text om detta rekommenderas.

Vattenkokare sparar både tid och energi när man behöver koka upp en kastrull vatten (vid den fortsatta kokningen på plattan används med fördel lock). Vid mindre mängd vätska, som exempelvis en mugg vatten, är det däremot effektivare att värma i micron. Detta eftersom de flesta vattenkokare har 0,5 liter som miniminivå. I micron kan man välja att hetta upp precis den mängd man behöver och då blir energiåtgången mindre. I förra veckan praktiserade jag (Peter) ett annat sätt att spara energi vid uppkokning. Inför bakning av proteinrika frallor behövde jag en del kikärtor. Liksom flera andra baljväxter tar tillagningen av kikärtor ganska lång tid om du utgår från den torkade varianten. Mina kikärtor fick efter en natts blötläggning koka under lock i 50 minuter. Istället för att bara tillaga den mängd ärtor jag behövde för stunden hällde jag ner hela paketet i kastrullen. Mängden energi som går åt till att koka en kastrull vatten blir ju i princip densamma om den innehåller 100 eller 500 gram kikärtor. Ibland blir en del av de extra kikärtorna hummus eller något annat gott men majoriteten brukar bli infryst i smidiga portionsförpackningar.

När det sedan är dags att använda en infryst påse kikärtor eller något annat djupfryst är det bra att låta den tina upp i kylen över natten. Den kyla som tillförs gör att kylskåpet inte behöver jobba lika hårt och den frysta produkten blir varsamt tinad. Gäller det upptining av bröd får detta däremot bättre resultat när brödet blir insvept i en handduk och tinar i rumstemperatur.

En klassiker bland tips kring elbesparing är undvikande av standby. Istället för att bara stänga av Tv:n med fjärrkontrollen gör du klokt i att stänga av den med huvudströmbrytaren. Eftersom ett hushålls elanvändning till 10% ofta kommer från apparater som står i standby-läge finns mycket energi (och pengar) att spara. Själva har vi grendosor kopplade till vår datorutrustning och musikanläggning. Då dessa enkelt kan slås på och av kan vi vara säkra på att utrustningen inte drar energi i onödan (och de är dessutom bättre skyddade vid åskoväder).

En variant av standby-läge är laddarsladden som ständigt är instucken i väggkontakten. Känner du på kontakten som sitter inkopplad märker du troligen att den är en smula varm. Detta innebär också att den drar energi. Smartare är att koppla in laddaren endast den tid mobilen eller andra prylar ska laddas. Undvik också att ladda mobilen hela natten då den egentligen är färdigladdad mycket snabbare än så.

Nu när hösten kommer och vi drar på värmen inne kanske det kan låta förnumstigt att tala om en extra tröja inomhus men uppvärmningen av våra hem drar mycket energi och kan vi sänka bara någon grad sparar vi snart in mycket. Det brukar inte heller räknas till de mänskliga rättigheterna att kunna gå omkring inomhus i t-shirt och utan strumpor mitt i kallaste vintern.

För att må bra i våra hem kan vi behöva vädra ibland. På vintern är det bra att göra detta snabbt och med fullt öppet fönster. Kom också ihåg att stänga av elementet under fönstret i samband med vädringen. Så länge man inte har elementen på, som under sommaren, kan man förstås vädra hur länge man vill.

Ibland kan miljöanpassningar framstå som tunga uppoffringar men i många avseenden tror jag det kan vara precis tvärtom. Ett liv i bättre harmoni med vårt ekosystem där vi konsumerar, arbetar och reser mindre ger istället många andra möjligheter. På samma sätt finns det aktiviteter som både sparar elektricitet och är välgörande för oss själva. En sådan sak som vi kommit att uppskatta är elfria kvällar. Under de ljusa sommarkvällarna kom vi av oss med denna vana men nu har vi startat upp igen. Minst en kväll per månad bokas in då stearinljus ersätter el-belysning och alla elektriska apparater får vila. Kvällarna blir både en påminnelse om beroendet av elektrisk energi och ett vilsamt avbrott från densamma.

Comments are closed.