Att upptäcka närheten

Att upptäcka närheten. Bild på mindre byggnad vid en liten å med fält i bakgrunden.

Innan vi 2009 flyttade till Vadstena bodde vi ett antal år i Göteborg. Under denna period började jag utmana mig själv genom att delta i Göteborgsvarvet. För drygt tio år sedan öppnades det även upp för anmälan till ett jubileumslopp år 2021, vilket är när staden Göteborg fyller 400 år. Det ska vara ett dubbelt Göteborgsvarv, alltså ett marathon. Delvis eftersom loppet låg så långt fram i tiden när jag anmälde mig kändes det ganska betryggande. Nu när genomförandet, den 19e september, närmar sig har jag ibland känt mig fundersam på rimligheten i det hela. Men samtidigt har min träning successivt kunnat utökas och just nu känns det trots allt genomförbart. På sistone har en bra bonus också blivit att löpningen hjälpt till att upptäcka närheten. Detta genom utforskning av guldkorn på gång- löp- eller cykelavstånd. 

Då målet är att genomföra ett marathonlopp har jag ett långdistanspass per vecka där längden steg för steg utökas. Före september vill jag åtminstone någon gång ha prövat att springa marathonsträckan på 42 kilometer. Utöver detta blir det även kortare pass på 6-12 kilometer. Ganska snart tröttnade jag på att springa samma sträckor gång på gång. När jag ändå var ute kunde jag lika gärna passa på att pröva nya vägar och upptäcka närheten allt mer. 

Även om vi bott på vår ort i mer än tio år finns platser, enstaka kilometer bort, som vi inte besökt. Genom löpningen kom en del av dessa områden istället att bli bekanta. Ibland har det också blivit återbesök till dessa guldkorn. Men då med Sofia och en fikakorg. 

Det är något speciellt med att möta nya miljöer till fots. En direkthet och möjlighet till närhet. Då jag oftast springer på morgonen förstärks ofta upplevelsen av dess stillhet och speciella ljus. Inte bara hemorten gör sig bra att upptäcka på detta sätt. Morgonlöpning i Hjos stadspark och runt Visbys stadsmur hör till de starkaste minnena från dessa resor. 

Att upptäcka närheten låter sig förstås göras även i promenadtakt eller per cykel. Med nyfikenhet och en aning oräddhet kan det uppenbara sig lummig natur på andra sidan industriområdet. Eller gamla ståtliga ekar någon kilometer från den stimmiga campingplatsen. 

Oavsett var du bor finns det platser kvar att utforska. Pröva en ny väg vid nästa löp- gång eller cykeltur. Att upptäcka närheten är inte svårt. 

Comments are closed.