
En av fördelarna med växtbaserad kost är alla nya smaker och maträtter du kan komma i kontakt med. Tidigare har vi skrivit om den mångsidiga proteinkällan seitan och nu vill vi hylla en annan smakhjälte, tempeh.
Tempeh kan baseras på många olika råvaror. Baljväxter är nog vanligast men även fröer, spannmål eller nötter fungerar. Vad som gör det till tempeh är en speciell mögelsvamp som får växa till sig i svarta bönor eller den bas du väljer. När förädlingen är färdig har du ett fast block med doft av champinjon som har en nötig smak. Konsistensen är ganska porös och den suger generöst upp smaker från marinader eller grytor.
Själva har vi oftast stekt vår tempeh med lite flytande soja eller tärnat ner den i någon gryta. Men även på pizza har den varit god. Och den sägs passa riktigt bra på grillen – fast vi själva ännu inte prövat detta. Någonstans beskrivs tempeh som tofuns lite coolare kusin. Och det kanske stämmer. Den kan användas på liknande sätt som tofu men har helt klart mer karaktär och personlighet.
I vegokyldisken har det dykt upp allt fler färdiga tempehprodukter. Och detta kan absolut vara en bra ingång. Roligast (och billigast) är förstås att göra egen. Första steget blir att beställa hem en påse vitt pulver, där mögelsporerna finns. Innan du startar projektet bör du också fundera på en plats där tempehn kan ligga och växa till sig i rätt temperatur. För att processen ska fungera behöver blocket nämligen vila i 29-33° C under 1-2 dagar. Nu när vi har en torkugn går detta relativt smidigt. Tidigare har handduksvärmaren i badrummet använts och en vanlig ugn med endast lampan tänd bör fungera också.
Om du vill läsa mer och fördjupa dig i de olika stegen i tillverkningen finns pedagogiska genomgångar i Mattias Kristianssons Det veganska köket och Jenny ”Surtanten” Neikells Fermentera. Båda kan lånas på närmaste bibliotek. En praktisk genomgång för egen tempeh finns också på trevliga sidan Absolut grön mat. Utifrån grundreceptet där går det att pröva med sojabönor, gråärt eller helt annan bas.
Själva sporerna med rätt mögelkultur kan beställas från flera håll. Själva var vi nöjda med den kultur vi beställde från Njordstorp Permakultur Gård De har dessutom mycket annat inom fermentering så ”risken” finns att du hittar något mer av intresse.
Hoppas du vill ta nästa steg i din matlagning och våga pröva tempeh.