Odla tacksamhet

Odla tacksamhet. Bild på gullviva.

Det kan säkert låta paradoxalt och något provocerande att odla tacksamhet i tider av coronakris. Samtidigt är det ofta just när vi utsätts för stora påfrestningar som det verkligt viktiga i våra liv tydliggörs som mest. Och då finns orsaker att i tacksamhet påminna sig om detta viktiga i våra liv. Vare sig det är relationer, platser händelser eller något annat. 

Vi ska inte blunda för det som är fel såsom orättvisor och människors brutala egoism. Det finns mycket i vår värld som förtjänar en helig vrede. Men jag tror ändå vi själva – och vår omvärld – mår bäst ifall grundinställningen är att odla tacksamhet. 

För fem år sedan var jag inne på samma tema. Jag nämnde då den övning som kommer från boken Väven av Martin Lönnebo. Att varje dag skriva ner något från dagen du känner tacksamhet för. Ofta brukar det bli till synes små ting. Möten, samtal, en växt som börjat blomma. Jag skriver fortfarande ner dessa vardagsguldkorn. Med åren har kornen skapat en speciell slags rikedom som det brukar vara upplyftande att bläddra igenom. 

Att odla tacksamhet tror jag också hjälper oss behålla den uthållighet som behövs i coronakrisen, men ännu mera i de mycket större kriserna som handlar om artutrotning och klimatförändringar. En påminnelse om vad vi är tacksamma för skänker energi och en ljusare blick. Kanske går det också att i perioder odla tacksamhet specifikt för något du just nu kämpar för. Att som daglig rutin skriva ner något du är tacksam för gällande rent vatten, biologisk mångfald, jämlikhet, pollinerare etcetera. 

I podden ”Begäret” samtalade nyligen Pella Thiel och Arci Pasanen med Åsa Lundkvist Coey. De kom bland mycket annat in på just tacksamhet. Det konstaterades att ordet tacksamhet ibland kan väcka starka känslor och att det finns en risk ifall den läggs på som ytterligare ett krav. När tacksamheten kommer inifrån går det istället att se den som en subversiv känsla. Och något som till och med kan kortsluta hela konsumtionssamhället. 

Så odla gärna tacksamhet mera. För eget välmående och uthållighet i längden. Men även som en revolutionerande förnöjsamhet.

Med detta inlägg går vi med tacksamhet också in i sommartider här på hemsidan. Det innebär att vi till och med slutet av augusti lägger ut nya inlägg varannan vecka istället för varje. Trevlig sommar!

Comments are closed.