Tacksamhetsdagbok och andra sätt att odla din tacksamhet

Tacksamhetsdagbok

Det du tackar för, får du mera av.

Det du klagar på, får du mera av.

Det du kämpar emot, fyller du med mera kraft.

Jag (Peter) hörde nyligen ovanstående citat under ett samtal och fastnade för orden som jag tror det ligger mycket i. Visserligen är det lätt att, i vår tid av optimistkonsulter, gå vilse i verklighetsfrämmande positivt tänkande. Men visst är det så att mycket i våra liv påverkas av hur vi själva väljer att tolka det vi möter. Denna vecka handlar tipset om att odla din tacksamhet genom exempelvis tacksamhetsdagbok – och hur det kanske påverkar bland annat din konsumtion.

För många år sedan läste jag en bok av Martin Lönnebo där ett förslag på en övning var att skriva ner ett tacksamhetsämne om dagen. Denna enkla övning har med tiden blivit en glädjefylld tacksamhetsdagbok med enstaka ord, namn eller någon mening från varje dag. När jag vid slutet av dagen tänker tillbaka på vad som hänt pejlas sinnet in mot det som varit positivt och även om vissa dagar förstås är motiga ger det alltid uppmuntran att läsa om tidigare dagars tacksamhetsämnen.

Intressant är också vad som vanligtvis skänker tacksamhet. Oftast handlar det om relationer, upplevelser kring kultur, mat eller natur; vardagliga guldkorn, ofta utan ekonomisk insats och med begränsad status i andras ögon. Detta uppmärksammande av hur betydelsefulla sådana saker är, uppmuntrar också till att göra de medvetna och omedvetna val som ger mer av samma vara.

På ett tidigare jobb var det en äldre kollega som beskrev det som att han och många andra gick ut för att handla på lunchen, på grund av rastlöshet eller tristess. Själv kände jag mig inte speciellt träffad men minns hur sorgligt det lät. Samtidigt tror jag delar av vår konsumtion fyller just denna typ av behov istället för de mera ”riktiga” behoven.

Övar vi oss oftare i tacksamhet, exempelvis genom att uppmärksamma vad i vår vardag som ger oss mest glädje, kan vi lättare inse vad vi verkligen vill fylla våra inre hål med. Kanske upptäcker vi att egen vald tid är viktigare än ny elektronik eller kläder som vi bara använder ett fåtal gånger. Nästa steg kan då bli att ”köpa” sig mer av egen tid genom att arbeta mindre – eftersom den tidigare konsumtionen trots allt inte fyllde något verkligt behov.

En vanlig fallgrop på vägen till tacksamhet tror jag är vårt jämförande. Eftersom nästan all jämförelse sker med personer som till det yttre har det bättre göder vi lätt en missnöjdhet. Ser vi oss istället i ett större perspektiv, där vi alla tillhör den rika minoriteten på jorden, kan vardagens möjlighet till mat, hygien, bostad, samhällets servicefunktioner etcetera vara orsak till mycket tacksamhet. När vi inser hur mycket vi har att glädjas över behöver vi inte heller fylla på med sådant vi egentligen inte behöver.

Comments are closed.