Miljöklokt sparande

Miljöklokt sparande

Det av de fem b:na (bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen) som jag tror många glömmer bort är börsen. Få identifierar sig som börshaj eller yuppie. Trots detta har vi alla tillgångar som används i goda och dåliga sammanhang medan de finns på diverse sparkonton. Att aktivt välja miljöklokt sparande kostar lite engagemang men gör också verklig skillnad. När vi plockar bort vårt kapital ur fossilindustrin och krigsindustrin, för att istället låta pengarna göra verklig nytta, skyndar det på en nödvändig omställning av vårt samhälle. 

De senaste åren upplever jag en positiv utveckling när det gäller miljöklokt sparande. Efterfrågan har ökat och flera hjälpmedel när det gäller att välja fonder har kommit sedan jag skrev om hållbart pensionssparande för några år sedan. Numera finns det som en bra grund Svanenmärkning av fonder. Detta innebär inte att fonderna är helt optimala men de fokuserar mer på hållbarhet än andra fonder och har rensat ut värstingarna. 

En filterfunktion för att mer finmaskigt sålla ut fonder för miljöklokt sparande är Hållbarhetsprofilen. Här är det visserligen fonderna själva som angett vilka kriterier som stämmer in på dem – men redovisas många krav och detaljerad information är det troligen värt att ta fonden på allvar. 

Hur du rent konkret går tillväga med miljöklokt sparande för din pension försökte jag redogöra för i vårt tidigare inlägg om detta. Mycket är sig likt sedan jag skrev inlägget men det finns en del enklare verktyg idag. Väljer du fonder med svanenmärkning vet du att lägstanivån är acceptabel. I Hållbarhetsprofilen upplevde jag själv att det var lite oklart hur filtren skulle ställas in för att bli så stränga som möjligt. Med inspiration från Fairfinanceguide blev det mera tydligt. Pröva helt enkelt att klicka i följande:  

  1. Väljer in”: klicka i ”Hållbarhetsfrågor avgörande vid val av bolag”.
  2. Väljer bort“: klicka i allt du inte vill att dina pengar ska investeras i. (Obs: fonderna har inte nödvändigtvis nolltolerans mot det du anger, läs fondens detaljerade information om vad avgränsningen avser.).
    • Om du vill att fonden bojkottar företag som bryter mot internationella normer; välj ”Samtliga identifierade bolag”.
    • Om du tror att det är bättre att fortsätta investera i företag som bryter mot internationella normer, så länge företagen visar tecken på att bättra sig; välj ”Bolag utan förändringsvilja”. Granskningar visar dock att fonder ofta inte agerar tillräckligt för att sätta press på företagen som bryter mot normerna.
    • Om du vill att fonden bojkottar investeringar i värstingstater; välj ”Utgivna av vissa stater”.
  3. Påverkar” – klicka i allt.

Det går förstås att experimentera med dessa kriterier också. Kanske visar det sig att någon fond som inte finns med bland de formellt miljöledande ändå är intressant att undersöka av någon anledning. 

Ibland finns en fördom om att miljöklokt sparande skulle vara mindre ekonomiskt lönsamt eller mer riskfyllt än ”vanligt” sparande. Oavsett om detta någonsin varit sant verkar det inte stämma idag. Istället är riskerna allt mer konkreta för den som fortsätter att investera i fossilbubblan.

Att investera miljöklokt behöver inte bara handla om fonder. Vi har tidigare tipsat om Trine och på Fairfinance tipsar de om flera andra exempel där du kan göra större eller mindre investeringar. 

Oavsett hur mycket tid du är beredd att lägga på miljöklokt sparande rekommenderar jag en översyn av var dina pengar befinner sig. Snart upptäcker du hur de kan göra både planeten och sannolikt din plånbok gladare än tidigare. 

Comments are closed.