Gör skillnad för miljön med de fem b:na

Gör skillnad för miljön med fem BnIbland när samtal kommer in på vad individen egentligen kan göra för miljön brukar jag tänka på de fem b:na. Det är egentligen en utveckling av Stefan Edmans rapport till regeringen om Bilen, Biffen och Bostaden. Ytterligare två b:n har tillkommit. Börsen och Begäret. Som kom ihåg och återkommande checklista för vad som gör skillnad för miljön tycker jag dessa är rätt användbara. De är dessutom skalbara på ett praktiskt sätt. I den följande texten skrapar jag mest på ytan och föreslår relativt lågt hängande frukter att plocka. När du vill gå vidare finns nästan alltid andra sätt där du gör skillnad för miljön och kan hitta inspiration genom just dessa fem b:n.

Vi börjar med bilen. I denna uppställning får den stå för alla våra transporter. Våra inrikes transporter står för omkring en tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige. Sedan är det inte i all statistik som våra utrikes flygresor räknas in. Tas dessa med är flygresornas klimatpåverkan i själva verket lika stor som all vår biltrafik. En flygresa till Thailand äter exempelvis upp hela den hållbara årskonsumtionen av koldioxid varje människa har att röra sig med (2 ton per person och år).

Vi har alltså mycket att ta av gällande våra utsläpp inom transporterna. Normerna är starka inom detta område men börja åtminstone pröva att i vissa situationer välja bort bilen och flyget. Kanske går det att jobba hemifrån ett par dagar i månaden? Kanske finns det rätt bra kollektivtrafik till ditt jobb utan att du vet om det? På bussen/tåget får du chansen att lyssna på en bra poddcast eller sova lite under resan. Ser du fram emot avkoppling, goda möten, bad, vacker natur, bra mat och rika kulturupplevelser under din semester? Pröva att söka detta inom landet och chansen att bli positivt överraskad är överhängande. Du gör skillnad för miljön av bara farten.

Det andra b:et är biffen. Gör skillnad för miljön genom vad du äter. Detta är ett återkommande ämne på denna hemsida, exempelvis här. Nyligen meddelades att vårt köttätande återigen ökat i Sverige. Att detta är dåligt för vår planet beror bland annat på de stora resurser som går åt när djuren föds upp. För att djuren ska växa snabbt får de mycket kraftfoder (ofta soja som odlats på tidigare regnskogsmark), de behöver mycket vatten och ofta lever djuren så trångt att antibiotika används förebyggande. Både vid odling av djurens foder och under, framför allt nötdjurens, uppväxt produceras dessutom stora mängder växthusgaser. Till råga på allt är köttet (speciellt i de mängder vi svenskar sätter i oss) skadligt för vår hälsa. Förslagsvis tar du ett resolut beslut och halverar mängden kött, fisk och mejeriprodukter i din kost. Du gör då dig själv och planeten en stor tjänst. Plocka istället in frukt, grönsaker och fullkornsprodukter för att fylla luckan.

Bostaden kan ge både oväntat högt och lågt klimatavtryck. Många i Sverige är anslutna till något fjärrvärmeverk vilket är klimatsmart. Genom vårt boende finns samtidigt andra åtgärder som gör stor nytta utan att kräva speciellt stora insatser från oss. Genom att se över vilket elavtal du har kan du säkerställa att det är miljömärkt el från förnyelsebara källor. För dig med eget hus finns goda möjligheter att producera egen el genom solpaneler eller någon form av vindsnurra. Beroende på husets läge kan denna investering oväntat snabbt ge plus inte bara på miljökontot utan även i plånboken.

Börsen och dess betydelse för vår miljö har uppmärksammats allt mer på senare tid. Vi skrev nyligen om vikten av att divestera från fossilbranschen och har också skrivit om hållbart sparande här. Liksom med elavtalen kan vi på ett trots allt relativt enkelt sätt flytta våra fondpengar från tveksamma eller rent horribla aktiviteter till att gynna sådant som förnyelsebar energi och smart miljöteknik. Tycker du ändå detta verkar svårt. Boka in ett möte på din bank för att tala om hur ditt sparande i pensionsfonder, tjänstepension med mera kan göra nytta istället för skada. Är inte banken tillräckligt hjälpsam i detta finns det andra banker att vända sig till.

Begäret är det sista av våra fem b:n. Det står för vår konsumtion. Liksom med svenskarnas utrikesflygningar missas vår klimatpåverkan från konsumtionen i viss statistik. Eftersom produktionen av våra prylar sker i exempelvis Kina ser det ut som om de bär ansvar för miljöpåverkan. Men som konsument av den billiga t-shirten eller mobiltelefonen är du inte utan ansvar. Mycket av vår konsumtion tror jag sker ganska oreflekterat. Vi köper något för att det verkar billigt eller kan vara bra att ha. Ett första enkelt steg är att fundera på orsaken till ditt planerade köp. Vilken funktion köpet har i ditt liv. Det du sedan köper för att du verkligen vill ha det och upplever ett verkligt behov av tenderar även att hålla längre och uppskattas mera.

Själva har jag och Sofia tänkt en hel del på att göra skillnad för miljön och de fem b:na. För dem som bor i Vadstena med omnejd finns det den 27e april möjlighet att höra oss prata mer om detta. Vi kommer då hålla en föreläsning på Vadstena bibliotek klockan 18.00. Rubriken blir: Att vara en del av lösningen – livsval och miljö. Varmt välkomna!

Comments are closed.