Undvik fossilbubblan

Undvik fossilbubblanI den underfundiga och ofta inspirerande podden Kjell och Klortanten fick de frågan om vad det viktigaste var att göra för miljön. Hållbarhetschefen Stina Billinger svarade fyrdelat med: maten, transporterna, sparpengarna och att rösta i politiska val. Andra skulle kanske dessutom nämnt bostaden i samma mening. I detta veckotips kommer vi fokusera på den troligen minst uppmärksammade fjärdedelen i Stinas svar. Nämligen våra sparpengar och vikten av att ha koll på vad de verkligen gör. Jag har varit inne på ämnet tidigare och denna gång vill jag ta upp en delvis egoistisk form av miljöhänsyn gällande fonder och pensionssparande. Nämligen hur du undviker att förlora ditt sparkapital i fossilbubblan. Likt tidigare ekonomiska bubblor med tulpanlökar, IT och bostäder är det nämligen högst aktuellt med en kommande krasch för sparande inom fossil energi.

Det är knappast någon hemlighet att mycket av vår nuvarande civilisation är uppbyggd på fossil energi. Det är heller inget nytt att vår snabba användning av denna lett till ett risktagande med hela jordens ekosystem. Något som däremot är mindre välkänt är hur insyltade våra sparpengar ofta är i de inte förnyelsebara energiformerna. Få av oss skulle aktivt köpa aktier i Shell eller Lundin Petroleum men dessvärre är det fullt möjligt att vi ändå stödjer dessa och liknande företag genom sparande i fonder och pensionssparande.

Förutom att det är oetiskt att stödja företag som satsar på oljeborrning i Arktis eller som har blodbesudlade händer från krig i Afrika finns strikt ekonomiska skäl att undvika sparande i dessa och andra företag som sysslar med fossil energi. Bakgrunden till de fossila bolagens opålitlighet är att deras värde är baserat på reserver av kol, olja och gas som ännu finns kvar i marken. Omfattningen av dessa energitillgångar är fem gånger mer än vad som kan användas om världen ska klara av klimatförändringarnas tvågradersmål. Omsätts de fossila företagens resurser blir det alltså en katastrof för hela världens ekosystem. Men om politiska insatser verkligen görs för att mildra växthuseffekten kommer företagens kol, olja och gas vara kvar i marken eftersom de inte tillåts ta upp den. Samtidigt blir värdet på dessa företag i princip noll och fossilbubblan är ett faktum.

Oavsett om du med dina sparpengar stödjer en global temperaturhöjning som överstiger två grader, eller om de företag du stödjer plötsligt får finna sig i att inte tillåtas använda de resurser bolagens värde baseras på, är det alltså en förlustaffär att befatta sig med den fossila industrin. Hur kan du då kontrollera ifall det bland dina fonder och pensionssparande finns klimatvärstingar eller bolag som spricker i fossilbubblan? Om du sparar i fonder kan du vanligtvis ganska lätt klicka dig fram till en sammanställning över vilka branscher just din fond investerar i. Kanske är det ett antal procent fossil energi där? Varför inte passa på att byta ut detta sparande mot fonder som investerar i exempelvis förnyelsebar energi eller vattenrening? Hittar du inte dessa alternativ eller överhuvud taget tycker det är krångligt att hitta rätt bland fondsparandet bör din bank eller fondförvaltare kunna hjälpa dig – om inte finns andra banker och fondförvaltare.

Pensionssparandet är ett eget kapitel och jag skrev som sagt om detta i ett tidigare inlägg. En påminnelse om hur insyltade våra vanliga AP-fonder är i de fossila branscherna ges här av Världsnaturfonden. Förhoppningsvis kan det vara ännu en motivation att kontrollera sin egen del i detta.

För att kontrollerat pysa ut luften från fossilbubblan behöver så mycket sparkapital som möjligt lämna dessa branscher – samtidigt som pengarna då kan göra nytta inom sant hållbara företag istället. För att skynda på en sådan utveckling finns många som behöver påverkas. Exempel på kampanjer som redan arbetar med att påverka statliga pensionsfonder respektive universitet, kommuner med mera finns här och här. Kanske är du dessutom med i någon förening eller organisation som har ett fondsparande – se då till att också detta sparande är hållbart och inte blir en del av fossilbubblan.

Comments are closed.