Miljövänligt smink

Miljövänligt smink

När jag skriver den här rubriken – miljövänligt smink – börjar jag tveka. För det här är ju produkter som egentligen inte behövs och det bästa för miljön är att avstå. På vår studiecirkel kom ordet miljövänligt upp till diskussion. Borde man kanske hellre säga mindre dåligt för miljön. Men rubriken får stå kvar och texten får stå för reflektionen.

Jag är väldigt blek och har ljusa ögonfransar. Periodvis har jag haft mycket problem med hyn. Tidigt vande jag mig vid puder och mascara och hade länge svårt att gå ut utan. Med smink är jag ganska nöjd med mitt utseende. Utan ringer gärna en del gamla kommentarer om grisögon och spöke i huvudet. Med den erfarenheten förstår jag att smink inte är något som är enkelt för vem som helst att välja bort. Samtidigt är de där känslorna värda att jobba på. Jag började utmana mig själv och mascara använder jag nu nästan bara vid festliga tillfällen eller när jag vet att jag ska vara med på bild. Nyttigt är att upptäcka att ingen verkar reagera eller bemöta mig annorlunda. När hyn är riktigt bra kan jag släppa pudret också ibland, men det är svårare. Något att fortsätta jobba på.

Till de tillfällen då jag ändå vill använda smink köper jag produkter från Ren skönhet som har specialiserat sig på ekologiska skönhetsprodukter. Utbudet är stort, ungefär som i en vanlig kosmetikabutik och det finns diverse krämer och medel för olika ändamål som jag tänker mest är onödig konsumtion. Men de har i alla fall valts för att de är mindre dåliga för miljön än sina konventionella motsvarigheter. 

Vad undviks då i det som kallas miljövänligt smink, som finns i andra produkter? En sådan sak är parabener. De används som konserveringsmedel i mycket smink, men anses vara hormonstörande. Syntetiska doftämnen innehåller också alkohol med ftalater. Detta ersätts i miljövänligt smink. Även ftalater kan vara hormonstörande. 

Kallas sminket ekologiskt, är idén densamma som inom ekologisk livsmedelsproduktion. Då ska alltså varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel användas. Detta är dock inte alls så reglerat inom smink och hudvård som när det gäller livsmedel. Här är det en djungel av märken och certifieringar som kan ställa väldigt olika krav på hur stor andel av ingredienserna som behöver vara ekologiska. Jag har träffat på produkter som kallats ekologiska, men bara innehållit 5% ekologiska ingredienser. Ren skönhet har listat ett antal certifieringar av det mer seriösa slaget. Mycket när det gäller märkningar är gemensamt med ekologisk hudvård som vi har skrivit om tidigare.

En bra början kan vara att minimera antalet sminkprodukter. På den tiden då jag använde mer smink hade jag t ex flera färger på ögonskugga i badrumsskåpet, men använde i princip bara en. När du har kommit fram till vad du verkligen vill kunna fortsätta använda kan du leta upp en så miljöbra variant som möjligt och prova dig fram till en som fungerar bra för dig. När det gäller puder har jag varit nöjd med både Purobio och Sante. Mascara brukar jag välja Sante eller Lavera. Vattenfast mascara, som jag brukade använda innan, finns inte. En fördel med att vänja sig av med det är att man inte behöver ha något speciellt medel för att ta bort sminket. Vatten räcker. Kanske går det att minska ytterligare efter ett tag och möta sommaren lite mer som dig själv! 

Comments are closed.