Julhysteri och vardagskonsumtion

julhysteri-och-vardagskonsumtionI ett TV-program inför jul något annat år fanns, som så ofta, en kock med. Rätterna innehöll en hel del av både fett och socker och jag tror hon fick en fråga från programledaren om hur man ska förhålla sig till det. I vilket fall sade hon ungefär: ”Man blir inte tjock på det man äter till jul utan på det man äter resten av året.” Det där ligger det en hel del i tänker jag och det gäller även ur miljösynpunkt. På senare år har det pratats mycket om grönare julbord – och det är bra – men det viktigaste är att vardagsmaten blir grönare. Den här veckan skriver vi om julhysteri och vardagskonsumtion.

Den hysteriska julhandeln kommenteras varje år. Och visst är det galet att den hela tiden slår nya rekord. Samtidigt kan det sättas i proportion till sådant som att det säljs 4 miljoner mobiltelefoner i Sverige varje år enligt Sveriges Natur. Detta trots att nästan alla redan äger minst en. En del av dessa säljs förstås just till jul, men framför allt är det en del i ett större konsumtionsmönster.

Mobiltelefoner tillhör de produkter många byter långt innan de gått sönder och det är inte alls ovanligt att köpa nytt varje år, eller så fort det kommer en ny modell. Jag har tidigare skrivit om varför det är en dålig idé om man bryr sig om miljö och rättvisa. Motsvarande gäller också en hel del andra tekniska produkter. Naturvårdsverket har skrivit mycket intressant om konsumtion och enligt dem är det låga priset på elektroniken en viktig orsak till att vi köper alltmer. Att priserna har sänkts beror på att produktionen flyttats till låglöneländer. Vår konsumtion bygger alltså på andra människors utsatthet. Naturvårdsverket gör den intressanta jämförelsen att en industriarbetare 1960 tjänade motsvarande 3 dammsugare i månaden, medan en industriarbetarlön idag räcker till 17-85 dammsugare per månad beroende på pris och kvalitet.

Enligt en attitydundersökning om elavfall byter 58 procent ut sin mobiltelefon innan den har gått sönder. Motsvarande för datorer är 37 procent. Däremot är det få som kastar en fungerande elvisp. Det kan vara värt att fundera vidare kring varför det är så. Handlar det om att mobiltelefonerna blivit våra förlängda armar (och är det i så fall så bra att de är det?) eller om att andra ser våra mobiltelefoner oftare än våra elvispar?

Om vi fortsätter lite till med statistik från Naturvårdsverket så ökade konsumtionen av kläder och hemtextil i Sverige med nästan 40 procent under perioden 2000 till 2009. Även om den sedan minskade med 9% mellan 2011 och 2013 så är nivån fortfarande väldigt hög. 2013 importerades 121 000 ton kläder och hemtextil till Sverige, vilket blir nästan 12,5 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna varje år. 90% av utsläppen från kläder och skor sker i andra länder. Det är ett återkommande mönster att vi lätt blundar för hur produkterna vi köper påverkar andra, så länge dessa befinner sig långt borta och inte är i mediernas fokus. Reklamens ”because I’m worth it” blir ganska cyniskt i det perspektivet.

En omsorgsfullt vald gåva måste fortfarande kunna vara något att bli tacksam över. Reaktionen mot julhysteri måste inte vara att sluta med julklappar helt. Ett av mina favoritord är måttfullhet. Peter och jag ger julklappar till varandra och det gör vi även inom min familj. Ibland syr jag något av återbrukat tyg, på liknande sätt som i min nätbutik. Med åren har jag alltmer kommit att uppskatta kvalitetshantverk och uppmuntrar gärna det genom att köpa sådant i present. Ofta tar vi också tillfället i akt att ge bort julklappar som är ekologiskt producerade, eller på annat sätt extra miljökloka eller etiska. Det blir både en uppmuntran till den sortens företag och kan bli en nudge för den som får gåvan.

Till jul äter vi Jansson med ansjovis i och doppar bröd i skinkspadet fast vi vanligtvis är vegetarianer. Vi har fört in flera vegetariska rätter på julbordet och det är bra, men det viktigaste är inte att julbordet blir grönare utan att vardagskonsumtionen av kött går ned. Jul firar vi ju ändå bara en gång om året och då kan man få unna sig lite extra. Liksom det viktigaste inte är att sluta med julklappar och annan konsumtion inför julen utan att vardagskonsumtionen blir mer måttfull. Att vi ändrar på mönstren där vi ständigt vill ha nytt och rastlöst byter ut och byter ut för att vi har råd och kanske för att vi egentligen saknar något annat.

Med eller utan julklappar önskar vi er en fröjdefull jul och avsaknad av julhysteri!

Comments are closed.