Oljeljus som drivs av matlagningsolja

miljövänliga oljeljusNär jag för ett par år sedan skrev om olika slags ljus förstod jag att detta var något av en djungel. Att som standardval använda 100% stearin och gärna Svanenmärkta ljus är i alla fall ett råd som fortfarande står sig. När det gäller värmeljus har det varit knepigare, eftersom aluminiumkopparna de står i kräver mycket energi att tillverka. Dessutom är det många som missar att pilla loss den lilla metallbiten i mitten av aluminiumkoppen. Båda lämnas till metallåtervinning men används till olika saker och behöver vara separerade för att kunna skiljas åt med hjälp av magnetism. Men under hösten har vi allt oftare valt bort värmeljusen helt och hållet. Istället använder vi stämningsfulla oljeljus som ”drivs” av vanlig matlagningsolja.

De oljeljus vi har består av vackert formade hållare för ljusvekar. Hållarna är av lera och går alltså att lägga på komposten ifall du av någon anledning en dag tröttnar på dem eller om de har råkat falla från hög höjd. Veken vecklas ut något och hållaren placeras i lämplig liten skål av eldfast material. Häll i valfri matlagningsolja utan att helt täcka oljeljushållaren. Vänta gärna några minuter så veken hinner suga åt sig oljan. Tänd sedan ljuset och njut. Vid behov kan du vid nästa användning behöva dra upp veken något.

När den medföljande veken brunnit upp går den enkelt att byta ut. Ljusvekar finns att köpa på exempelvis Panduro men det går också att använda en bit garn eller liknande av en lämplig tjocklek. Ett finurligt DIY-tips som vi ännu inte prövat är att använda ett ark hårt virat toalettpapper. Påpekas bör att varken oljeljus eller andra levande ljus bör lämnas utan uppsikt. Så var snälla och undvik utbrända hem.

Nyligen läste jag om hur värmeljusens metallbehållare formellt sett inte ses som förpackningar. Detta gör att de istället för att lämnas vid den vanliga återvinningsstationen ska lämnas som metallskrot på den större återvinningsstationen. Själv ser jag visserligen detta som ett bra tillfälle till mild civil olydnad, genom att lämna in metallen från värmeljusen som vanligt. Samtidigt kan förändringen i återvinningspolicy ses som ytterligare en anledning till att helt välja bort vanliga värmeljus och istället satsa på oljeljus som drivs av matlagningsolja.

Oljeljus där du fyller på med bränsle i form av exempelvis vanlig rapsolja är onekligen smidigt. Andra alternativ till traditionella värmeljus finns också. Exempelvis finns varianter där du återanvänder behållaren gång på gång och bara fyller på med en ny ljusklump. Med andra sorter behöver du ingen behållare över huvud taget.

Själva köpte vi våra oljeljus i Visby och den trevliga butiken Pattern & Grading. Produkten finns också på bland annat Smarta saker och flera andra ställen.

Comments are closed.