Julgott

Julgott - miljöklokt

Många av oss förknippar december med helgernas alla dofter och smaker. Saffransbröd, pepparkakornas kanel, nejlika och ingefära, sillens saltsyrliga smak och grönkålens lenhet bakom en kärv fasad. Vi är nog inte ensamma om att vilja förbereda oss inför Lucia och jul med hjälp av våra ätbara favoriter. Denna veckas miljötips handlar om julhelgernas godis och fikabröd. Vi lyfter upp miljöperspektivet på sötsakerna och delar med oss av ett par favoritrecept på julgott.

För att skapa julstämning i hemmet är det oslagbart med hembakat. Med en varm doft av pepparkakor eller lussekatter går det nästan att glömma bort hur snön oftast lyser med sin frånvaro. En översyn av den lokala butikens utbud av pepparkakor visar också på andra vinster med hembakt. Liksom i många industritillverkade småkakor innehåller pepparkakorna oftast både palmolja, soja och ett flertal e-ämnen. Problemen med palmolja skrev vi om här och med sojan är det ofta på liknande sätt. Odlingen sker i skyddsvärd miljö där användningen av bekämpningsmedel och avskogning är massiv. Vid bakning hemma är risken betydligt mindre att du blir delaktig i regnskogsskövlingen, i alla fall om du bakar på ekologiskt smör. När det gäller konventionellt smör har korna ofta ätit soja och om du av något skäl bakar med margarin innehåller det ofta palmolja.

En sak som var uppmuntrande vid butikens kakhylla var i alla fall att det fanns flera sorters ekologiska pepparkakor. Trots vad som påståtts av en del bakåtsträvare, i den senaste tidens allmänna debatt, är ekologiskt bland det viktigaste du kan välja i butiken. Jag (Peter) kommer snart skriva ett veckotips om detta men nöjer mig nu med konstaterandet att våra ekologiska val gynnar en giftfri miljö med större biologisk mångfald. Att maten dessutom saknar rester från bekämpningsmedel kan vi se som en bonus.

Trots ett visst utbud av ekologiskt godis och fikabröd är urvalet ofta klart begränsat. När vi gör eget julgodis blir det mycket lättare eftersom råvarorna oftast finns som ekologiska. I egengjort godis blir det också mycket lättare att ha koll på att det inte finns några konstiga tillsatser. Och när vi sedan står med ett överflöd av saffranskola, chilitryffel och fantasifulla pepparkaksfigurer kan vi lätt glädja våra vänner och bekanta. Trots allt är det inte alla som tar sig tid att baka och en hemmagjord present uppskattas av de flesta. Vill du göra gåvan extra fin kan du lägga godiset i exempelvis en loppisfyndad burk.

Ett godis som går att variera i oändlighet är nötbollar. I vår tappning är de veganska (med honungen undantagen) och i följande recept har Sofia anpassat smaksättningen för att ge mycket julkänsla. Nötsort, smaksättning och strössel kan varieras, men med följande proportioner håller de samman väl.

 

Mandelbollar med stjärnanis och kryddnejlika

Mal en deciliter mandel (om man vill kan den rostas först). Använd en kryddkvarn om du har en sådan för att mala en stjärnanis och tio stycken kryddnejlikor. Annars kan man mortla dem till ett pulver. Knåda ihop med en matsked kokosfett och två rågade matskedar honung. Rulla små bollar med lätt fuktade händer och använd omkring tio malda valnötter som strössel.

 

En favorit så här i adventstid har blivit saffransbullar. Genom mitt företag Vadstena bröd brukar jag göra dessa och speciellt för dem är att de bara är jästa på surdeg.

Saffransbullar

(20 bullar)

700 gram vetemjöl
100 gram råsocker
10 gram havssalt
0,5 gram saffran
1 ägg
350 gram havremjölk
80 gram vetesurdeg
100 gram smör

Till fyllningen:

100 gram russin
50 gram sötmandel
65 gram smör

Låt först mandel och russin ligga i blöt någon timme. Häll av vattnet, mixa och blanda ihop med det varsamt smälta smöret. Låt fyllningen stå under lock till dess att bullarna ska bakas ut.

Blanda de torra ingredienserna till bullarna (ett sätt att få ut mycket smak ur saffran är att mortla den med lite råsocker innan det blandas med övriga ingredienser). Blanda i mjölk, surdeg och ägg. Låt degen vila 20 minuter innan smöret ”nyps” in i blandningen. Degen får nu först jäsa två timmar i rumstemperatur och sedan minst en timme i kylen. Kavla sedan ut degen till en tunn rektangel, bred på ett jämt lager fyllning och vik ihop den översta tredjedelen mot mitten och den understa delen vikt upp mot mitten så du har en platta med tre lager. Skär ut lagom tjocka remsor (jag har gjort 80-90 gram per bulle), tvinna sedan ihop dem tjusigt och lägg på ugnsplåt. För inspiration kolla gärna här. Spreja på med lite vatten och sätt in dem i kall ugn med en kastrull kokhett vatten i botten. Låt dem stå inne över natten (8-12 timmar). Ta ut bullarna, spreja på nytt med vatten och strö på lite råsocker. Gräddas på 200 grader i 12-14 minuter.

Comments are closed.