Dekorativ och lagringsbar mat

Dekorativ och lagringsbar matSå här års är det inte så mycket för oss odlingsentusiaster att göra. Det som finns kvar att skörda på vår kolonilott är grönkål och purjolök. De månader då vi helt gick förbi frukt- och grönsaksdisken i mataffären är förbi, men fortfarande har vi en hel del egenodlat kvar att komplettera inköpen med. En rolig sak är att mycket av det man kan lagra länge också är vackert och i vissa fall faktiskt kan fungera väl som heminredningsdetaljer. Det kan man inspireras av när man börjar spåna på nästa säsongs odlingar. Denna vecka handlar tipset om dekorativ och lagringsbar mat.

Tidigare år har vi prövat ett par olika varianter av zucchini. I år var första gången vi odlade vintersquash i form av den ryska sorten Kroshka. Endast två av fröerna vi sådde tog sig, men det kan man nog säga var tur för plantorna bredde ut sig så pass att vi fick hindra dem från att växa över till grannen och det blev massor av squash. Dessa går utmärkt att lagra i rumstemperatur. Vi läste att det är bra att lägga dem lite varmare först, så när det fortfarande var soligt och sommarvärme kvar i luften hade vi dem någon vecka nära fönstret och flyttade sedan in dem längre in i rummet. De fortsatte att ge skörd en bra bit in på hösten då det inte längre var så varmt vid fönstret, men de verkade inte ta någon skada av det heller. Någon enstaka blev besk, men det måste ha berott på något annat än lagringen eftersom andra som förvarats lika länge inte hade någon sådan bismak. Nu pryder de sin plats på en byrå och ovanpå en bokhylla. Man behöver då inte pressa i sig squash tills man tröttnar på smaken utan kan sprida ut den över året. Skär man i den är den härligt orange. Den ger krämighet och färg åt soppor och mos, eller kan finnas med som saftiga kuber i till exempel en wok. När man gör paj går det bra att dryga ut äggstanningen med mixad vintersquash.

Vitlök har vi skrivit om tidigare. Vi har en dekorativ fläta hängande i taket i en liten smatt mellan två rum. I år tog vi sättlök från det vi själva odlat och hoppas att det ger god skörd nästa säsong. Vi har vitlök att äta ett bra tag framöver ändå och den håller sig utan problem.

Även andra torkade saker kan vara dekorativa. Nypon till exempel kan man ha som röda girlander. Vill man äta dem behöver man förstås plocka ned dem efter ett tag och ta vara på dem, men då har de prytt sin plats under tiden. Borlottobönorna har vi egentligen aldrig haft framme som dekoration, men de är mycket vackra som torkade. Man kan njuta när man öppnar burken.

Äpplen odlar vi inte själva, men har på senare år blivit ganska bra på att ta vara på möjligheten att plocka på allmänna träd eller få från vänner och bekanta. Peter har tagit sig för med att torka en hel del av dem i tunna skivor och vi har kokat en del mos. Men en inte obetydlig mängd har vi också kunnat lagra på vinden. Den värms inte upp och blir ordentligt sval framåt hösten. Vi har lagt äpplena i papperskassar med tidningspapper mellan lagren så att de inte trycker direkt mot varandra. Mina (Sofias) föräldrar har mycket äpplen i sin trädgård och lagrar i det de kallar matkällaren, som helt enkelt är ett litet rum i den ouppvärmda källaren. De har djupa hyllor längs ena väggen där äpplena kan spridas ut. Vi tar ned ett gäng i taget och har dem i en skål i köket. Vinteräpplen är ofta mustigt röda och mycket dekorativa – inte minst till jul – även om man inte ser så mycket av dem just när de är på vinden eller i källaren.

När man får mycket skörd blir det gärna fullt i både kyl och frys och om man inte har jordkällare är det en stor fördel om en del saker kan lagras i rumstemperatur. Det ökar möjligheterna att vara delvis självförsörjande under en större del av året. Om dessa saker samtidigt är vackra att se på är det bara att tacka och ta emot!

Comments are closed.