Goda pepparkakor

Goda pepparkakor. Bild på ekologiska hemmabakade pepparkakor.

Så här inför jul är det högsäsong för pepparkakor. Nyligen uppmärksammade Naturskyddsföreningen pepparkakan i en kampanj om problemen med palmolja. Att undvika palmolja är ett steg på vägen mot att välja goda pepparkakor till jul.

Andra steg är att välja ekologiska och veganska. Här kan man dock få problem att hitta några bra alternativ. Om Gille ekologiska pepparkakor finns i din butik verkar de vara både veganska och utan palmolja. Men vill man verkligen ha koll på innehållet är det förstås bäst att baka själv. När det gäller pepparkakor kan jag inte minnas att jag någonsin köpt sådana färdiga. Jag tycker både att det är mysigt att baka dem och att det är alldeles för stor skillnad på smak.

Länge bakade jag pepparkakorna på smör för att jag trodde att det blev mycket godare. Men sedan jag hittade Tegelaars bok Vegansk bakning har jag ändrat uppfattning om detta. Hon lägger ut mycket recept på nätet, men jag hittar inte just detta. Låna gärna boken på biblioteket om du inte har den själv. Viktigt när man väljer mjölkfritt margarin är att kolla att det inte innehåller just palmolja. Vi använder oftast Naturli Vegan Block. Garant är också bra. Med någon av dessa och ett bra recept blir det riktigt goda pepparkakor utan smör.

Välj svenskt, KRAV-certifierat mjöl till bakningen. Kryddorna går inte att odla i Sverige, men det är en typ av produkt som går att packa tätt och inte väger särskilt mycket. Då har transporten inte lika stor betydelse. I min butik är alla kryddorna ekologiska och säljs i lösvikt. Alla har inte möjligheten att handla så, men försök hitta ekologiska kryddor. Det går att beställa från min fina leverantör Änga Gård även för privatpersoner.   

Så kan du njuta av dina goda pepparkakor med gott samvete! Om du vill läsa mer om historiken bakom julens kryddor är det här en intressant artikel.

Comments are closed.