Värmande dryck i vintertid

Värmande dryck i vintertid. Bild på kanel, stjärnanis och fänkål.

Just nu har det vackra snötäcket lämnat oss för denna gång. Och dessvärre kommer vi få allt färre vita vinterdagar framöver. Ett sätt att ändå försöka skapa en mysigt vintrig känsla är att använda smaker som förknippas med den kalla årstiden. Själva gillar vi olika kryddiga varianter av värmande dryck. Gärna då med vintriga eller juliga kryddor som kanel, stjärnanis, kardemumma och liknande. I detta inlägg kommer några förslag på blandningar som även är lätta att variera ytterligare. Allt efter egen smak och vad som finns hemma. Är du bosatt i närheten av Vadstena och vill handla ekologiska kryddor i lösvikt finns de i Butik Bättre Värld.

Då det ofta finns kvar en hel del smak i kryddorna efter första användningen är det väl värt att använda dem ytterligare en gång. Skölj då av dem lätt och lägg för att torka på ett fat (om du inte använder dem på en gång). Vi använder ofta delar av använd kanelstång eller för den delen vaniljstång till vår hemmagjorda havrefil. Då filen mixas och kryddorna ligger i blöt tillsammans med havregrynen gör det inget ifall de skulle vara lite hårda först. Stjärnanis och nejlika som gett smak till dryck passar inte lika självklart i filen. Men däremot ger de en fin smakton i en mustig gryta eller sås.     

Alla nedanstående recept är anpassade till en mugg.

Värmande dryck i vintertid – variant nummer ett

1 kanelstång
½ tsk anisfrön
½ tsk kardemummakärnor
5 kryddnejlikor
havremjölk till en stor mugg
½ tsk honung

Koka upp havremjölken med kryddorna. Ta av från plattan och låt stå under lock ca 5 minuter. Sila bort kryddorna och rör sedan i honung.

Värmande dryck i vintertid – variant nummer två

2 dl havremjölk
1 tsk hel, skalad kardemumma
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk honung

Gör på samma sätt som ovan.

Värmande dryck i vintertid – variant nummer tre

2 dl havremjölk
½ kanelstång
1 stjärnanis
5 st kryddnejlikor
½ tsk honung

Gör på samma sätt som ovan.

Värmande dryck i vintertid – glögg

2,5 dl relativt starkt blandad svartvinbärssaft
1 stjärnanis
½ kanelstång
5 kryddnejlikor
½ tesked kardemummakärnor

Lägg allt i en kastrull och koka i ca 5 minuter. Sila bort kryddorna. Njut!

Comments are closed.