Enkla lösningar: bok- och filmtips

Enkla lösningar: bok & filmtipsDen här tiden efter jul finns det ofta extra tid att läsa eller se på film. Jag passar då på att tipsa om två filmer och en bok som på olika sätt presenterar enkla lösningar på svåra miljöproblem. Dessutom är lösningarna trovärdiga. Det handlar om transporter, mat och boende. För den som eventuellt saknar det fjärde B:et (i bilen, biffen, bostaden och börsen) hänvisar jag istället till den senaste texten jag skrev om hållbart sparande.

Bikes vs cars

Regisören Fredrik Gertten är nog mest känd för sina filmer Bananas* och Big Boys Gone Bananas!*. De handlade om företaget Doles hänsynslösa användande av växtgifter som uppenbarligen skadade plantagearbetare och miljön där bananerna odlades – samt företagets försök att tysta ner filmen om detta. Lyckligtvis tröttnade Gertten inte på sitt David mot Goliat-kämpande utan har nu riktat kameralinsen mot ett ännu större ekonomiskt intresse; bilindustrin.

Vi får följa med till några storstäder runt om i världen där infrastrukturen är ett återkommande problem. Ofta är det tydligt hur en omåttlig bilism fått allt mer mark till förfogande och de cyklister som vågar sig ut på gatorna kan göra det med, högst reell, fara för sina liv. Men det finns också positiva exempel. Inte minst från Köpenhamn där cyklisterna istället prioriteras. Med bättre hälsa, klimat och plats för många fler pendlare som resultat. Dokumentären inger trots alla problem och absurditeter ett visst hopp och en välbehövlig kämpaglöd. Ända till den 13e maj går filmen att se på SVT Play.

Forks over knives

I denna matdokumentär ligger fokus främst på vår hälsa. Just därför tror jag dess potential att nå ut och påverka många är större än andra intressanta filmer om vår matindustri; som Food Inc och Vårt dagliga bröd. De två forskare som ges mest plats i filmen är båda uppväxta på amerikanska bondgårdar och de utgick länge från att en kost baserad på kött och mejeriprodukter är vad människan mår bäst av. I sin forskning fann de istället allt tydligare belägg för att en plantbaserad kost är överlägset mest hälsosam. Inte minst mot, de i västvärlden, växande antal sjukdomsfall i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Filmen är faktatung men samtidigt lättillgänglig. Och med tanke på att animalieproduktionen står för omkring en femtedel av världens samlade utsläpp av växthusgaser kan filmen verkligen sägas bjuda på enkla lösningar på stora miljöproblem. För filmens trailer och information om hur du kan se den, besök gärna Forks over knives hemsida. Då mycket av filmens innehåll baseras på den så kallade Kinastudien, som nyligen kommit i svensk översättning, känns det också relevant att tipsa om en presentation av boken.

Solrevolution

År 2014 var denna bok Naturskyddsföreningens årsbok och den förtjänar att läsas av många. Ibland nämner personer, som talar om solenergi, att jorden varje dag tar emot cirka 10000 gånger mer energi än vi människor använder. Så länge vi inte kan omvandla solens inströmmande energi till elektricitet är sådana uttalanden mest spetsfundigheter. Men vad som hänt under de senaste åren är att effektiviteten och ekonomin i att omvandla solens strålar till elektricitet utvecklats oerhört snabbt. En solrevolution helt enkelt. I boken ges en mångfald exempel från Sverige och övriga världen på hur solenergin förändrar förutsättningarna där människor tidigare saknat el. Och hos oss i västvärlden visar solenergin på vägar bort från riskabel kärnkraft och klimatförstörande fossil energi. Det är inspirerande läsning som pekar på enkla lösningar för åtminstone en del av vårt energibehov.

Som boende i hyreslägenhet har jag försökt påverka hyresvärden flertal gånger i solcellsfrågan men ännu utan resultat. Samtidigt kan jag till viss del förstå att det är ett svårt beslut för en hyresvärd. Hur det kommer sig att inte fler husägare investerar i förnyelsebar energi förstår jag däremot inte. Speciellt då investeringarna brukar ha betalt sig inom 5-10 år och solcellerna håller åtminstone i 25-30 år.

Comments are closed.