Läkemedel i miljön

Lakemedel i miljonPeter skrev nyligen om att plocka plast när man ser det i naturen. En del annat som hamnar i naturen är inte lika lätt att se och ”plocka upp”. Läkemedel i miljön är en sådan sak. I det här inlägget fokuserar vi på receptfri medicin som vanliga värktabletter och smärtstillande salvor.

En enkel åtgärd, som borde vara självklar, är att lämna in överblivna läkemedel på apoteket för säker hantering. Mer komplicerat blir det när man tänker på de tabletter man äter eller de salvor man smörjer på huden. En hel del passerar nämligen genom kroppen och hamnar i toaletten, eller blir kvar på huden så att det sköljs av med duschvattnet. Reningsverken är inte så väl anpassade för att ta hand om läkemedelsrester så när det väl har kommit så långt fortsätter mycket ut i vattendrag och miljö. Slam som kan innehålla läkemedelsrester används dessutom som gödning i det konventionella jordbruket och sprids därigenom ytterligare. Huruvida det tas upp av de grödor som odlas, så att människor som äter oekologisk mat kan påverkas, är oklart. Att vattenlevande djur kan ta skada finns det däremot mycket som tyder på. Det är ett tillräckligt gott skäl att åtminstone minska mängderna. Stora problem för människor, djur och miljö orsakas också ofta i de länder där medicinerna tillverkas. Även det ett viktigt skäl att inte använda läkemedel i onödan. Läs gärna mer i denna text från Naturvårdsverket.

Men ska man då inte kunna ta en värktablett när man har ont i huvudet, eller smörja en smärtande axel med Voltaren? För en del är det kanske detta som gör att man klarar av dagen. Jag tänker att det viktigaste är att få bort den överdrivna eller onödiga användningen. Det lär till exempel inte vara så ovanligt att ta värktabletter för att pigga upp sig utan att man egentligen har direkt ont någonstans. Då är kaffe, en tupplur, eller en rask promenad bättre knep. Är man ofta trött och hanterar det med värktabletter bör man nog fundera över sin livsstil i stort. Kanske är det egentligen mer motion, sömn, eller frukt och grönt som behövs. Huvudvärk och magproblem förvärras ofta av spänningar av olika slag. Har man det ofta kanske yoga, avslappningsövningar, eller massage kan hjälpa bättre i längden. Är det mycket mental oro i botten är KBT ofta bra. Själv har jag fått mycket hjälp av boken Att leva med smärta av Rikard Wicksell. Den handlar egentligen om svårbehandlad smärtproblematik, men kan även tillämpas på sådant som nedstämdhet och ångest. Det finns dessutom alltmer som pekar på att regelbunden motion stärker både kroppen och psyket. En så enkel åtgärd som att dricka mer vatten kan också ha effekt mot både huvudvärk och magproblem.

Carl Schlyter står bakom en motion till Riksdagen som föreslår att miljöaspekter ska vägas in när det beslutas om ett läkemedel ska vara receptfritt eller inte. Det är ett bra förslag. Där nämns diklofenak, som finns i Volatren medicinskt plåster, som skadligt för vattenlevande organismer. Både han, professor Björn Beermann och säkert flera andra har kritiserat den massiva marknadsföringen av receptfria läkemedel som de menar lett till en kraftigt ökad användning i situationer där det egentligen inte behövs.

Jag är ingen ”hälsokostare” i den meningen att jag hellre använder hälsokostpreparat än konventionell medicin. Om det däremot går att komma åt ett problem genom ändrad livsföring prövar jag gärna det. Periodvis har jag haft ont i en axel. Detta började med att jag flyttade alldeles för många böcker från höga hyllor under tidspress. Därefter har axeln blivit lite överkänslig. Den effektivaste hjälpen när det gjorde riktigt ont var trots allt en kortisonspruta, men jag har efterhand insett att jag kan göra mycket i förebyggande syfte och även ofta förhindra att det blir värre om jag börjar känna av det. Detta helt utan att släppa ut läkemedel i miljön. Styrketräning på lagom nivå gör väldigt stor skillnad för hur känslig kroppen är för påfrestning. Fråga gärna en sjukgymnast om råd. Arbetar man mycket vid dator är ergonomi viktigt. För mig gör det stor skillnad att inte behöva använda en mus vid sidan av tangentbordet och att undvika att vinkla upp handlederna. I grunden tror jag att de där små, upprepade och egentligen väldigt onaturliga rörelserna man gör vid en dator är värre än att lyfta och bära (vilket kroppen ju är byggd för), men att lyfta för tungt, på fel sätt, eller för länge i förhållande till den styrka man har är förstås inte bra. Att ta pauser då jag pendlar med armarna och sträcker mig uppåt är till hjälp. God hållning är viktigt för att undvika smärta och även där är rätt sorts styrketräning bra, men också att medvetet påminna sig själv när man säckar för mycket. Får jag ändå ont har jag faktiskt mer hjälp av Arnicasalva än av Voltaren och då är den helt naturlig och mycket bättre för miljön.

Att ofta och under lång tid ta värktabletter eller använda smärtstillande salva är dessutom kontraproduktivt även när det gäller det man försöker uppnå, dvs att känna sig frisk. Dessa läkemedel är inte avsedda att användas under längre tid än det står på förpackningen och det kan både hända att man upplever att effekten minskar och att man får biverkningar. Nässpray mot snuva kan till exempel både leda till sveda i näsborrarna och att man fortsätter känna sig täppt om man använder det mer än föreskrivet. Överdriven och långvarig användning av huvudvärkstabletter lär ironiskt nog kunna ge kronisk huvudvärk.

För att undvika läkemedel i miljön kan man alltså i så hög grad som möjligt söka andra sätt att lindra åkommor och gärna eftersträva en hälsofrämjande livsstil. Köp inte hem onödigt mycket receptfri medicin åt gången och om något ändå hinner bli för gammalt ska man vara noga med att lämna in det på apoteket.

 

Comments are closed.