Den mångsidiga potatisen

Den mångsidiga potatisenNyligen satte vi potatisen för året på kolonilotten. Lite som ett experiment har vi drivit upp den från frö. Första året blev det sättpotatis och den här säsongen hoppas vi på god skörd. Vissa som har känt mig länge kanske blir förvånade över att jag odlar potatis. Som barn var jag förtjust i raggmunk, tyckte om klyftpotatis och liknande, men vanlig kokt potatis var bland det värsta jag visste. Och det är ju oftast så man äter färskpotatis. Just kokt potatis är fortfarande ingen favorit, men jag har numera insett hur mångsidig potatisen är.

Potatisen är en mycket bra basvara i vårt klimat. Den odlas på friland och är lätt att lagra över vintern. Tyvärr tillhör den de mest besprutade grödorna så det är viktigt att välja KRAV om man köper i butik, men ännu bättre att odla den själv. Potatis kräver väldigt lite näring i jorden och kan placeras sist i en fyraårig växtföljd där man börjar med kvävefixerande växter som baljväxter eller gröngödsling, följt av grödor som kräver mycket näring.

Vill man anlägga ett trädgårdsland där man nu har gräs lär det vara ett knep att plantera potatis där. Har man en sval källare eller jordkällare kan man också lagra den själv.

Med framväxten av dieter som undviker kolhydrater har potatisen fått dåligt rykte. I själva verket är den mycket mättande och innehåller en hel del näring. Det sägs ofta att etableringen av potatisodling i Sverige var en viktig orsak till att skörbjuggen i princip försvann. Hur sant detta är vet jag inte, men det är en källa till C-vitamin även i kokt form. Potatisen får lägre GI om den får kallna efter tillagning, alltså så som man äter den i potatissallad. Den nyttan verkar hålla i sig även om man därefter värmer upp den igen. Nyttigast är att äta potatisen med skal eftersom mycket näring sitter där.

Lagrad potatis kan användas till massor av goda rätter som raggmunk, klyftpotatis, potatismos, soppa och för att ge konsistens i vegetariska biffar. Färskpotatis får lätt en klistrig konsistens om man mosar eller mixar den, men det är väldigt gott i paj och att blanda med andra rotsaker i ugn, gärna kryddat med ingefära. I soppa är det också gott med bitar av färskpotatis. Så – njut av den mångsidiga potatisen!

 

 

Comments are closed.