Majmeny: frasig raggmunk med krämig kirskål

Frasig raggmunk med krämig kirskålDenna vecka bjuder vi på vårliga recept. Först blir det blir frasig raggmunk med krämig kirskål. Till efterrätten har den första rabarbern skördats. Den kommer att stekas i polentasnittar. Varmrätten är för två personer och snittarna blir omkring 12 stycken.

Frasig raggmunk med krämig kirskål

3 potatisar
1 morot
1 dl rågmjöl
1,5 dl havremjölk
1 tsk salt
Ett par drag med svartpepparkvarnen
En nypa muskotnöt

Ca 1 liter kirskål (eller brännässlor eller annan vildväxande grön mat)
1 vitlöksklyfta
1/4 dl rågmjöl
1 dl havremjölk
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 krm kaffepulver

Riv potatisen grovt och moroten fint. blanda med övriga ingredienser till raggmunken. Stek på medeltemperatur och låt det ta tid så att de blir gyllenbruna och frasiga på ytan.

Fräs samtidigt kirskålen tills den sjunker ihop. Lägg i en grovt hackad vitlöksklyfta, strö på mjölet och red med mjölken. Tillsätt kryddorna, låt koka samman lite och mixa stuvningen. Smaka av och servera gärna inlagda rödbetor till.

polentasnitt med rabarber

Polentasnittar med rabarber

9 späda rabarber
1 liter vatten
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker
1/2 dl sirap (vill du istället använda andra sötningsmedel som ex. honung eller bara vanligt socker blir det sannolikt bra också).
1,5 tsk kanel
3 dl polenta
Till panering: 1 dl socker, 2 tsk kanel

Skala rabarbern om det behövs och skär den i bitar. Koka upp vatten socker, råsocker, sirap och kanel. Lägg i rabarbern och låt den koka mjuk (ca tio minuter), smaka av och tillsätt ev. mer socker eller kanel. Rör i polentan och blanda tills du har en jämn gröt. Fukta en form med kallt vatten och bred ut smeten. Låt svalna och ställ ev. in i kylen. När snittarna är helt fasta skärs de i portionsbitar. Vänd dem i socker/kanelblandningen och stek i olja tills de fått lite yta. Servera ljumna eller kalla.

 

Comments are closed.