Åttonde dagen – rytm för motstånd och vila

Åttonde dagen – rytm för motstånd och vila. Bild på broderier av motstånd.

De senaste åren har jag funderat en del på detta med goda vanor. Rutiner i vardagen som efter en tid blir tillräckligt självklara för att inte längre upplevas som speciellt ansträngande. Som att ge sig ut och springa några gånger per vecka, göra en närvaroövning före frukost och skriva ner ett tacksamhetsämne innan jag somnar. När det gäller miljöområdet har vår hemsida givit en god rytm av engagemang. Men samtidigt har känslan funnits att det kunde utvecklas. När vi i våras hörde talas om initiativet åttonde dagen lät det först sympatiskt, men inte mycket mer. Efter en tid förstod jag att detta kunde bli ytterligare en god vana. Med en rimlig veckorytm för motstånd och vila. 

Initiativtagarna bakom åttonde dagen kommer från en kyrklig miljö och begreppet har sina rötter i judisk-kristen tradition. En symbol för det oändliga och Guds ingripande i tiden. Det finns hur som helst en öppenhet för alla som delar oron över pågående klimatkris och artutrotning att delta. Och då bli del av ”en rörelse för inre och yttre omställning”.

En del av åttonde dagen är ett löfte du skriver under och lovar dig själv ”att leva annorlunda och högljutt protestera mot de orättvisor och det slöseri som hotar livet”. Som verktyg föreslås en god veckorytm där söndagen får vara den traditionella vilodagen. Befriad från konsumtion men rik på gemenskap, återhämtning, kultur, natur och förundran. Fredagen har genom bland annat Fridays for future för många redan blivit en dag för motstånd och protest. I åttonde dagens veckorytm hakar de på detta. Låt fredagen fyllas av protest mot allt som hotar livet på vår enda planet. 

När vi båda hörde om initiativet av en gemensam vän tyckte vi som sagt det lät sympatiskt och skrev på. Först efter ett tag funderade jag mer på allvar över vad åttonde dagen skulle innebära för mig själv. Sofia har bland annat arbetat med ett slags lapptäcke med broderade ord som sätts samman (se bild här ovan). Ett eller två ord för varje fredag och med möjlighet till samtal om verket i hennes butik där textilkonstverket sitter. 

Själv fastnade jag för idén att på fredagarna åtminstone göra en skriftlig protest eller uppmaning. Det kan vara insändare, medborgarförslag, brev till företag och politiker. Eller ibland kanske bara ett inlägg om klimatkrisen på Facebook. Mycket är kanske sådant jag ändå skulle ha gjort men med denna rytm har det blivit enklare att verkligen genomföra.

Då jag gillar listor och påminnelsefunktioner har jag även satt en återkommande påminnelse om fredagsprotest i mobilen. För söndagarnas vila har vi redan sedan tidigare valt att begränsa vårt skärmanvändande. Däremot kan jag behöva öva mig på att vila mera och ges nu möjlighet till det. Om du själv tycker vila låter allt för passivt kan du kanske välja att även se den som ett slags motstånd.

Den åttonde dagen kan ses som något vi ännu inte nått fram till. En vision om livet inom planetens gränser och i sann fred med allt levande. En vision vi själva redan idag kan börja genomföra i våra liv. Leva som om den åttonde dagen redan vore här.

Gå gärna in på åttonde dagen för mer inspiration och fördjupning. Skriv under och börja lev i en ny rytm av motstånd och vila. 

One thought on “Åttonde dagen – rytm för motstånd och vila

  1. […] och sträva efter fortsatt löpning framåt. En hjälp för mig i detta har blivit veckorytmen i Åttonde dagen. Vi skrev om detta initiativ tidigare och i korthet handlar det om att låta en av veckans dagar […]