En skärmfri dag i veckan

En skärmfri dag i veckan. Bild på våg mot sten.

Att känna sig splittrad på grund av för mycket tid med mobiltelefoner, dator, TV och läsplatta är inget unikt. Jag inser allt för ofta att en halvtimme eller timme försvinner med skrollande i sociala medier. Ibland är det givande med tips, nya intryck och även ett sätt att hålla kontakt med vänner. Men allt för ofta blir skärmtiden mer som ett svart hål som suger in min tid och energi. Ett sätt att begränsa detta har varit en skärmfri dag i veckan. 

Inledningsvis var det nog i samband med något års fasta som vi båda prövade perioder av skärmfrihet. Sedan har det praktiserats lite av och till. För närvarande försöker jag hitta en dag varje vecka att stänga av dessa intryck. I samband med arbetet på Dahlströmska gården är det periodvis svårt att vara skärmfri men ofta funkar det ändå. När jag har en skärmfri dag vill jag helst stänga av mobilen redan kvällen innan och sätta på den först nästa dag. Om det förväntas komma något speciellt telefonsamtal eller sms kan telefonen vara på men används då bara just för att svara på eventuella samtal. 

Speciellt i tider av ökad stress eller oro kan jag redan i förväg se fram emot den dag jag ska få vara skärmfri. Denna dag blir nästan alltid mindre splittrad, mer återhämtande och det blir mera gjort. Det är också intressant hur lite som för det mesta ”missats” när jag dagen efter kollar flödet på de sociala medierna igen. I princip aldrig är det något som det skadar att jag inte tar del av eller ser lite i efterhand. 

Att vara skärmfri en dag per vecka (eller i annan omfattning) upplever jag också ger en välbehövlig distans till dessa medier. Det blir en påminnelse om vad mobilen och andra skärmar är. Ett verktyg som kan vara användbart. Men det är inte en familjemedlem eller bästa vän som du behöver hålla i handen stor del av dagen. På liknande sätt som vårt givande av tionde hjälper till att ge ekonomin rimliga proportioner, ger skärmfriheten en hjälp att hitta rätt proportioner till det artificiella. Samtidigt blir det lättare att helhjärtat leva på den plats och i det sammanhang där du fysiskt befinner dig. 

En stark uppmaning är alltså att pröva en skärmfri dag i veckan. För vissa av oss är detta en större utmaning och troligen är det vi som behöver det mest. Observera också vad det är du gör mera av de dagar när du inte skrollar statusuppdateringar. Kanske är detta sådant du vill göra oftare – och mera helhjärtat?  

Comments are closed.