Att köpa skog

Att köpa skog. Bild på gammal skog.

I den realistiskt skrämmande framtidsdystopin Åtta steg mot avgrunden beskriver Jonathan Jeppsson våra närmaste årtionden. Många gränser har redan passerats och klimatförändringarna är inte fjärran, utan något vi redan lever med. Men bokens avslutande konklusion är inte att vi ska ge upp. Varje tiondels grad klimatförändring vi kan undvika gör stor skillnad. Jeppssons konkreta förslag är helt frankt att vi ska sluta släppa ut koldioxid och att vi ska plantera träd. Alla kan vi minska våra koldioxidutsläpp men alla har inte ytor att plantera träd på. Istället kan vi då köpa skog som skyddas eller köpa träd som planteras där de gör nytta. 

Det senaste året har av flera skäl debatten kring svensk skog varit mer levande än tidigare. Flera intressanta och berörande filmer om svensk skog har också haft premiär. Vill du motivera dig ytterligare till att köpa skog och på andra sätt engagera dig för skogen kan flera filmer rekommenderas. More Of Everything, Om skogen och A Tale from the Woods.

Denna tid på året brukar det ofta vara mycket uppvaktningar. Examensfiranden, bröllop, födelsedagar, gå-bort-presenter med mera. Det är inte alla som kan ta emot en planteringsfärdig ek. Däremot går det att köpa skog genom Naturarvet eller liknande och överräcka ett vackert gåvobevis. Just genom Naturarvet planteras inte nya träd utan de skyddar, effektivt koldioxidlagrande, gammelskog med stor biologisk mångfald i Sverige.  

Ett välkänt sätt att köpa skog – eller åtminstone enstaka träd – är genom Vi-skogen. De planterar träd i främst Afrika. Där hjälper trädplanteringarna familjer till hållbart jordbruk samtidigt som träden lagrar koldioxid och ger andra ekosystemtjänster. 

Tyvärr finns även mindre hållbara aktörer. Inte minst när det inom klimatkompensation handlar om att plantera skog. I värsta fall gynnas verksamheter som kör bort lokalbefolkningen från tidigare brukad jord för att det nu ska planteras snabbväxande träd där. Köp alltså bara skog från aktörer som du vet är seriösa.  

Vill du göra en större personlig satsning genom att köpa skog och aktivt förvalta den är det mycket värt. Sverige behöver skogar med större biologisk mångfald så här går det att göra stor skillnad. Två som vi själva imponerats av i detta är Håkan Strotz och Ulrika Krynitz på Urnatur i södra Östergötland. Låt dig gärna inspireras av deras naturvård och skogsturism ifall du själv har skog att ta hand om. Här skriver de mer om sina tankar med sin verksamhet.

Att köpa skog i vardagen kan också vara något så enkelt som att välja en annan sökmotor på datorn. Istället för Google kan du ställa in Ecosia som standardval. En del av deras vinst används för att plantera träd – i samarbete med lokala aktörer. I dagsläget har söktjänsten planterat drygt 126 miljoner träd. 

Att köpa skog kan alltså ske på många sätt. Naturligtvis bör vi försöka påverka de stora skogsägare som finns så att de slutar med kalhyggen och bevarar skog med stort biologiskt värde. Men det går också att uppmärksamma frågan om skogen samtidigt som du gör en konkret skillnad genom att själv köpa skog eller enstaka träd. 

Comments are closed.