Att bygga en jordfabrik

Att anlägga en jordfabrik

De av er som följt denna sida ett tag har säkert förstått vår förtjusning i Bokashikompostering. Ett problem som trots allt finns med Bokashi är att den färdigfermenterade komposten helst ska grävas ner. Det är inte alltid lätt att hitta en jordplätt där detta fungerar. Efter att vi tog över driften av Dahlströmska gården (där vi också använder Bokashi) blev detta ytterligare aktuellt. I trädgården till vårt rum och frukost fungerar det inte riktigt att gräva diverse hål bland planteringarna. Vår lösning blev att bygga en jordfabrik.

En jordfabrik är egentligen relativt enkelt att bygga. Vi har använt ett par pallkragar som staplas på varandra. I botten av den understa är ett metallnät fastnitat med häftpistol. Risken finns annars att möss eller andra skadedjur gör sig allt för hemmastadda. Av liknande skäl har vi täckt jordfabriken ovanifrån med ett par lastpallar (också med finmaskigt hönsnät på undersidan). Sedan placerade vi vår färdigbyggda jordfabrik direkt på en plan jordyta i en lite undanskymd del av trädgården.

Underst i jordfabriken valde jag att lägga en del grovt material i form av grenar och kvistar. Sedan varvade jag vad som fanns tillgängligt av kompostmaterial, delvis nedbrutet material, löv, gräsklipp och en del vanlig jord. Har du tillgång till mycket vanlig men kanske ”trött” jord blir det utmärkt att fylla hela lastpallen med denna. När jag sedan hade en hink med Bokashikompost som skulle grävas ner gjorde jag detta på ena sidan av jordfabriken. Köksavfallet täcktes med organiskt material från jordfabriken och snart var det full aktivitet av daggmaskar, tusenfotingar, gråsuggor med mera som aktivt omvandlade materialet till fin jord.

Nästa gång det var dags att gräva ner Bokashi i jordfabriken valde jag att göra detta på den andra sidan av lådan. Där den första omgången var nedgrävd kunde jag istället gräva upp en omgång näringsrik jord. Beroende på hur grovt material du blandat i jordfabriken tar det lite olika lång tid innan det blir vanlig jord. På samma sätt kan vissa saker som citrusskal och äggskal ta längre tid att brytas ner bland hushållsavfallet. Men i princip behöver det bara ta ett par/tre veckor från att du grävt ner din Bokashi till dess att du kan lägga ut bra jord från jordfabriken.

Det material som läggs ut på odlingarna ifrån din jordfabrik kan i sin tur också täckas med ex. gräsklipp eller flismaterial. På detta vis blir det även mindre känsligt med eventuella rester av äggskal och annat som tar lång tid att omvandlas till jord.

Comments are closed.