Alternativ till plastpåsar

Alternativ till plastpåsar

På senare tid har allt fler alternativ till plastpåsar kommit fram. Problemen med plast är välkända och ibland upplever jag det som att plasten blivit symbol för miljöproblemen i stort. Att ersätta butikernas kortlivade bärkassar av plast med egna medhavda alternativ blir då mer än ett klokt och medvetet val. Alternativ till plastpåsar blir även det ett slags symbol. Och då en uppmuntrande symbol för motstånd och förändring till ett hållbart samhälle.

De flesta av oss har någon gång sett otäcka bilder av döda havsfåglar där magsäcken är full av plastdelar. Eller havssköldpaddor som trasslat in sig i något plastskräp. Vi känner även till den gigantiska ö bestående av plastskräp som finns i Stilla Havet. Själva har vi här på hemsidan flera gånger skrivit om plast ur olika synvinklar. Bland annat om problemen med den finfördelade massa av mikroplast som all plast i naturen förr eller senare bryts ner till. För även om vi här i Sverige har system för att återvinna en del av vårt plastavfall slutar mycket i naturen. Där förs det mesta, i sinom tid, till större sjöar eller hav. En konsekvens av detta är att vi globalt varje år låter 8 miljoner ton plast hamna i våra hav.

Vi vänder inte denna utveckling bara genom att börja använda alternativ till plastpåsar när vi handlar. Men samtidigt gör varje liten minskning av antalet plastpåsar skillnad. Och dessutom ser jag som sagt ett positivt symbolvärde när fler bär hem sin mat och andra inköp i en medhavd tygkasse. Bara det senaste året har också en del hunnit hända genom politiska verktyg i Sverige. Den lag vi har sedan 1 juni 2017 medför att butiker behöver informera om miljöpåverkan från plastpåsar och flera butiker har även valt att ta betalt för plastpåsarna. Detta har på kort tid gett påtagliga resultat i form av många miljoner färre plastpåsar. I flera länder och städer har olika slags förbud mot plastpåsar införts och här i Sverige kan frågan sägas vara fortsatt i strålkastarljuset genom kommande förbud mot plast i hygienprodukter.

Det finns också många konkreta alternativ till plastpåsar. Själva har vi under många år använt de smidiga Pitch-påsarna. De är visserligen gjorda av polyester men tvättbara, långlivade och något du i princip alltid kan bära med dig. Påsarna på bilden här ovan kommer från vår lokala Coop-butik och verkar ha ett liknande material. De finns i flera storlekar och ska kunna ersätta mindre påsar som vanligtvis används till frukt och liknande. Ett annat exempel, vi inte prövat, men som ser sant hållbart ut är Keepjar. De säljer bland annat nätkassar i ekologisk bomull. Själva har vi i vår nätbutik ett cykelsadelskydd som kan vecklas ut till en påse eller ryggsäck. Allt i återbrukat tyg.

När vi tänkte kring plastpåsar kom även soppåsar upp. Detta ses för vissa som en anledning till att trots allt få med sig plastpåsar från butiken. Själva kom vi runt detta problem på ett smidigt sätt när vi för några år sedan började med kompostering genom Bokashi. I komposten läggs allt organiskt material. Det lilla som återstår är torrt och behöver ingen plastpåse. Istället har vi lagt detta i en mindre papperspåse som sedan försluts. Liknande lösningar borde gå att använda för fler. Även om du saknar egen kompost lämnar du förhoppningsvis ditt organiska avfall i ”gröna påsen” eller liknande.

Alternativ till plastpåsar finns det gott om. Här har jag bara berört några exempel. Ditt bidrag med att ta med en egen påse till butiken istället för att få/köpa en ny kan tyckas litet. Men utifrån insikten att den absoluta majoriteten av all plast som tillverkats ännu finns kvar och att osäkerheten är stor kring om den verkligen kommer att brytas ner kan varje minskning av vårt plastanvändande motiveras.

Comments are closed.