Välj en miljövänlig gåva

Valj en miljovanlig gavaI min (Sofias) familj har det alltid varit kutym att ha med en gåbortpresent när man besöker någon för första gången. Även i många andra sammanhang ses det som passande att ha med en liten present eller blommor. Den här veckan tipsar vi om att vid dessa tillfällen välja en miljövänlig gåva.

Vanliga gåbortpresenter är chokladaskar, krukväxter och snittblommor. Väljer du, istället för den vanliga asken, en chokladkaka som är både KRAV och Rättvisemärkt, kan din gåva visa på bra alternativ som mottagaren kanske inte själv prövat innan. Bara utöver att det både kan smaka gott och vara bra för hälsan. Snittblommor är ofta hårt besprutade. Ett mer personligt alternativ är att plocka blommor i din egen trädgård, eller ute i naturen. När det är säsong går det utan tvekan att göra fantastiskt vackra buketter på det sättet. Välj gärna Svenskt Sigill om du vill ge bort en krukväxt, men ännu hellre småplantor du själv drivit upp genom skott eller delning. Eftersom jag alltid varit nykterist tänkte jag inte ens på att en flaska vin, för många andra, är en vanlig gåbortpresent förrän Peter påpekade det. Inte minst för att druvor finns bland de allra mest besprutade grödorna, i konventionell produktion, är det en bra idé att välja ekologiskt vin i sådana fall. Om mottagaren är en ny bekantskap kan det också vara bra att tänka på att just alkohol inte är en gåva som passar vem som helst (om nu sådana finns).

Men en gåbortpresent kan också vara något helt annat. En väldoftande tvål gjord på ekologisk rapsolja, en burk KRAV-märkt marmelad, eller en fantasifull grytlapp av återbrukat tyg kan vara minst lika uppskattat. Att ge bort något man gjort själv kanske låter som flirtkulor och toapappersrullar, men kan du ett hantverk så finns det ofta relativt enkla, men fortfarande fina saker man kan göra. En smörkniv om du kan slöjda, ett par handledsvärmare om du kan sticka, ett gott bröd om du kan baka. Mamma ger ibland bort disktrasor hon stickat i naturmaterialet lin ihop med en diskborste. Väljer man en diskborste i trä kan man dessutom uppmuntra till plastbantning.

En miljövänlig gåva kan också vara att skänka pengar till något välgörande ändamål istället för att ge bort en sak. Upplevelser blir ofta lite för stort för att ge som gåbortpresent och det beror på vad det är för slags upplevelse om det är en miljövänlig gåva, men med lite fantasi kan det gå att komma på något passande även på det temat. Kanske kan du erbjuda dig att ta disken, gå ut med hunden, eller sjunga en sång. Det beror också lite på hur väl du känner mottagaren.

När det gäller gåvor är vinsten dubbel när man väljer miljövänligt. Det är ett bra val i sig, men ger också en signal till mottagaren. Man behöver inte skriva folk på näsan, men kan enkelt förklara vad det är som är bra med det man har valt om det inte framgår av själva presenten.

Comments are closed.