Nötsmör

NotsmorVi har tidigare skrivit om att ha vegandag en gång per vecka och under årets fasta har vi prövat att vara utan ost (med vissa undantag när vi blivit bjudna). Utmaningen att hitta alternativ till animaliska pålägg har sammantaget blivit större och då har nötsmör varit en rolig upptäckt.

Jag (Peter) har under en tid varit nyfiken på att försöka göra eget nötsmör och började pröva några recept i vintras. Det jag blivit mest nöjd med är mandelsmöret här nedan. Kul är också att det är så få ingredienser – mandel och havssalt. Cashewnötssmöret har också blivit gott och har i denna version intressanta drag av smält ost. Receptet jag utgått ifrån är från Karins miljöblogg men jag använde rostade nötter istället för blötlagda och proportionerligt sett blir det mindre andel nötter i mitt recept. Citronsaften har jag ännu inte prövat att ha med eftersom det inte fanns riktiga citroner (bara oekologiska) i butiken första gången jag gjorde smöret och andra gången glömde jag helt enkelt bort det.

Båda recepten går att variera friskt efter egen smak och tillgång på ingredienser. Tycker man om en smula sötma i sina pålägg kan blötlagd torkad frukt vara ett tips och för mera hetta kan chili prövas.

Nötter är generellt sett nyttig mat med hög andel proteiner och bra fettinnehåll. Då de inte är stötkänsliga och håller sig länge kan de transporteras hit på miljösmarta sätt och de kan lagras relativt länge efter inköp. När jag själv köper hem större mängder brukar jag ändå för säkerhets skull frysa in det som inte kommer användas på länge för att säkerställa att de inte härsknar. För att undvika bismak av kemikalierester och minskad biologisk mångfald är det liksom med annan mat smartast att välja ekologiskt.

 

Mandelsmör

Några (cirka tre) deciliter mandel läggs på ugnsfast plåt och rostas i ugnen på 175 grader i cirka 8 minuter – håll koll så de inte blir brända. När de svalnat aningen mixas de i en stark mixer på låg hastighet tillsammans med en tesked salt. Eventuellt kommer du behöva blanda om bland nötterna men ha tålamod. Efter fem/tio minuter börjar oljorna från nötterna tränga ut och det hela får en allt mer krämig och smörliknande konsistens. Mixa vidare tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av och komplettera eventuellt med mer salt eller något annat. Ifall det bara blir nötsmulor av mixningen kan du pröva att späda med någon vätska som olja eller vatten. Fortsätt i så fall att mixa tills rätt konsistens infinner sig.

 

Cashewnötssmör

Rosta tre deciliter cashewnötter på samma sätt som mandeln här ovan. Mixa dem på låg hastighet tillsammans med en tesked salt, 1,5 matskedar B-jästflingor och 1,5 matskedar rapsolja. Späd vid behov med någon matsked vatten. Efter omkring tio minuters mixande har du förhoppningsvis fått en smidig och smörliknande konsistens. Smaka av och justera vid behov.

Comments are closed.