Tofu – variationsrik och miljöklok

TofuOfta är vardagen som vegetarian rik på varierande maträtter, smak, doft och upplevelser. Men ibland kör man fast i samma spår och vill, liksom de flesta, testa något nytt. När vi började använda tofu mer regelbundet kände vi hur den nya bekantskapen kom att berika matlagningen både till vardag och till fest.

Även om jag tror vårt användande av tofu i Sverige ökat de senaste åren så finns alla möjligheter till större användning. Vi har tidigare skrivit om soja och då tofu består av sojabönor är både fördelarna och riskerna likartade. Liksom andra baljväxter är sojabönor kvävefixerande vilket minimerar behovet av gödning. De har en nyttig sammansättning med mycket protein och fibrer, nyttigt fett och en hög näringstäthet. Beroende på vattentätheten i den färdiga tofun kan proteininnehållet ibland till och med vara högre i tofu än i vanliga kokta sojabönor. För vegetarianen (och övriga) är det alltså en av många bra källor till protein. Men det talas också mycket om skövlad regnskog för att ge plats till sojaodlingar, odlingar där sojan dessutom besprutas kraftigt. Detta är tyvärr ett högst reellt problem och en betydelsefull orsak att välja ekologiska sojabönor och sojaprodukter som just tofu. Samtidigt är det värt att påminna sig om att det inte är efterfrågan ifrån tofuälskande veganer som orsakat den sojaboom som är anledningen till en ekologisk katastrof i bland annat Brasilien. Den absolut största mängden soja som odlas idag går nämligen omvägen via kor, grisar, fiskar etcetera istället för att ätas av oss människor direkt. På detta sätt förloras mycket energi och det går åt omkring nio gånger mer soja än vad vi annars behövt för att äta oss mätta.

Genom att blötlägga, sönderdela och koka sojabönorna framställs en massa, som när den koagulerar, behandlas ungefär som när man tillverkar ost av mjölk. Slutprodukten, tofu, kan göras i olika hårdhetsgrad och har i detta skede nästan ingen smak. Då den suger upp smaker, likt en svamp, är den däremot utmärkt att marinera före tillagning. Trots att också den hårdare varianten är mjukare än en fetaost håller tofun samman mycket bra. Tofu kan koka med i soppor eller grytor men tål också ganska hård stekning varigenom den får en läckert krispig yta. En instruktion till hur du kan göra egen tofu finns här, men det är något vi inte prövat själva.

Vi brukar ofta tärna tofun för att sedan låta den ligga i minst någon timme i marinad. Marinaden kan exempelvis baseras på flytande soja, chili, vitlök och tomatpuré. Ibland får tofun bara fräsa med i en wok men extra gott brukar det bli när vi panerar den i sesamfrön eller liknande. Paneringen gör att ”biffen” får en härligt nötig ton och frasig yta. Gott till bulgur, stuvad spenat och en sallad på till exempel rivna morötter.

Många fler recept och reflektioner kring tofu finns här. Själva har vi prövat den oväntade varianten att mixa mjuk tofu (silken tofu) med lite salt och citron för att få en len och god vegansk crème fraiche men i länken ovan tipsas också om tofu i efterrättssammanhang. Spännande!

Comments are closed.