Varför second hand?

Varfor second handNär jag flyttade hemifrån köpte jag en del möbler begagnade. Då var det för att jag tyckte att de var extra fina och att deras historia gav dem en speciell känsla. Ett gammalt pottskåp jag köpte då har sedermera blivit Peters sängbord. Annars har jag inte varit second handfantast särskilt länge. När vi bodde i Göteborg var det framför allt Peter som handlade second hand. Där var utbudet stort både av billigare, skänkta saker och av märkeskläder och annat med högre ekonomiskt värde. Jag tyckte att det var för svårt att hitta rätt storlek för att handla kläder. Och på loppis upplever jag nog fortfarande ofta att guldkornen drunknar i ”skräp”. Den här veckan funderar vi över frågan – varför second hand?

Min ingång kom att bli Nätbutiken Bättre Värld. Eftersom jag fick idén att göra saker av återbrukade material började jag botanisera i second handbutikerna med en annan blick. Tyg fanns det massor, liksom roliga eller fina bokomslag. Efterhand upptäckte jag att det fanns kläder som passade också och att jag då kunde få en roligare och mer unik garderob än om jag handlade för motsvarande pris nytt. Vid det laget hade jag också börjat tänka alltmer på hur ohållbara våra västerländska konsumtionsmönster är. Ett mer framträdande svar på frågan – varför second hand? – kom att bli att det är bättre för vår planet att inte använda nya resurser i onödan.

Ett annat skäl till att jag nu har lite svårt att förstå min tidigare tveksamhet är nog att även butiker som säljer skänkta saker, som Myrorna, har börjat tänka mycket mer på presentationen. Man skyltar annorlunda och lyfter fram de mer attraktiva varorna. I större städer har man också ofta någon butik med mer utvalda produkter och det blir lättare att hitta rätt. Utbudet har dessutom ökat. Här i Vadstena fanns, när vi flyttade hit, en fantastisk nostalgibutik som tyvärr inte finns kvar. Där hade man byggt upp små miljöer från olika tider och sammanhang och spelade äldre tiders musik i högtalarna. I en stor lada fanns hur mycket grejer som helst utan att det kändes som ett loppis. Antikladan finns fortfarande kvar där övervåningen är lite för oordnad för min smak, men på entréplan brukar det vara ett rent nöje att gå och botanisera. På affärsgatan finns två mindre second handbutiker där man kan göra riktigt fina fynd. Utanför en av dem brukar en skylt stå med texten: Tänk på framtiden köp något från dåtiden. Eftersom jag jobbar i Linköping ibland passar jag på att titta runt i deras fina Myrornabutik ibland. Flera av mina senaste klädköp är därifrån, bland annat två klänningar jag flera gånger fått fina komplimanger för. När vi gör utflykter till Göteborg eller Stockholm är numera en second handrunda nästan obligatorisk.

Att utbudet blivit större är lite kluvet eftersom det säkert delvis beror på att folk köper så mycket och tröttnar så snabbt. För att second hand ska bli riktigt miljöklokt krävs att det faktiskt ersätter nyinköp i hög grad snarare än blir ännu en shoppingupplevelse. För oss och många andra har det faktiskt ändå blivit förstahandsval att kolla om det vi behöver går att få tag på begagnat. Till mitt företag behövde jag snart mer hyllplats och det hittade vi på Återvinningen i Motala. Peter köpte degblandare till sitt hembageri på Blocket och även den bärbara dator jag skriver detta inlägg på köptes begagnad via Internet.

Personligen fastnar jag ofta för det som kostar lite mer. Det är inte viktigt alls att hitta det billigaste utan snarare något jag tror att jag verkligen kommer att uppskatta och använda. Generellt leder jakten efter lågpris ofta helt fel om man vill värna naturen, djuren, eller andra människors rättigheter. Paradoxalt nog sparar man ofta inte pengar på det heller i längden. Men när det gäller second hand kan det billigare priset ge möjlighet att välja högre kvalitet än man annars skulle ha råd med. Om man gillar att fynda så är det mycket bättre att man gör det på Myrorna än i ett lågprisvaruhus.

När man själv har saker man tröttnat på, eller som inte får plats längre, kan man också fundera över varför second hand är bättre än att kasta. Själva lämnar vi i princip allt som inte är trasigt till Röda Korset, som ligger närmast oss. Även om en del säkert rensas i det ledet har grejerna i alla fall fått en chans till. I bästa fall köper någon vår grej istället för en motsvarande ny och då har vi hjälpts åt att slösa lite mindre med jordens resurser.

Comments are closed.