Alternativ till plastfolie

Alternativ till plastfolieNär jag (Sofia) flyttade hemifrån för många år sedan slutade jag i stort sett helt att använda plastfolie. Förutom att jag tyckte att plast över huvudtaget var ett otrevligt material upplevde jag det som att just denna produkt mest trasslade ihop sig, gick av på fel ställe och orsakade frustrationer. Miljöaspekten för att använda alternativ till plastfolie var inte alls särskilt framträdande på den tiden. Små plastpåsar använde jag fortfarande, men till mycket hittade jag andra knep och saknade egentligen aldrig just plastfolie. När jag flyttade ihop med Peter kom den in i hushållet igen, men även då i begränsad omfattning. Nu när vi börjat förstå hur illa plasten gör vår natur är motivationen återigen stark att undvika denna produkt så mycket som möjligt, vilket för det mesta fungerar alldeles utmärkt. Egentligen är det aldrig nödvändigt att använda plastfolie, men det kan i vissa lägen upplevas som mycket mer praktiskt än alternativen. Varje steg för att begränsa användningen är bra även om man inte slutar helt. Ett första steg kan, som så ofta, vara att börja tänka efter istället för att bara fortsätta av gammal vana.

En första fråga att ställa sig är; behöver det här täckas över? Om det behöver det och det befinner sig i en skål, fungerar det ofta utmärkt att använda en assiett i lämplig storlek som lock. Många andra saker går utmärkt att förvara i glasburk med lock. Vi använder också gärna det som kallas Bee’s wrap. Det är fyrkantiga tygstycken som är behandlade med bivax. Man formar dem över till exempel en skål eller en uppskuren squash på samma sätt som om man skulle ha använt plastfolie. När man värmer materialet lätt med händerna behåller det formen även när man släpper. Sedan kan man skölja av det och använda det igen. När man öppnar förpackningen möts man av en kraftig doft av bivax, som någon kanske kan reagera över (jag tycker att det doftar underbart), men den minskar snart i styrka när man använt dem ett tag. Tyget är av ekologisk bomull.

Är det en deg som ska långjäsa eller vila i kylen och som inte får torka ut på ytan är en fuktad bakduk ofta ett bra alternativ. Bakar man mycket och ofta har stora degar som ska jäsa kan det vara bra att införskaffa någon typ av tråg med lock. Även om detta skulle vara av plast är det bättre än en engångsprodukt som plastfolie. Peter, som har ett hembageri och alltså ofta har degar på jäsning, klarar sig bra utan plastfolie.

Även i många sammanhang där man använder metallfolie går det, på liknande sätt, att hitta alternativ om man tänker lite kreativt, men i ugnen kan det vara svårt. Om man, som Peter, ibland täcker över bröd som annars skulle bli alltför mörka på ytan går det däremot ofta bra att använda samma foliebit många gånger.

Comments are closed.