Täcka med fårull

Täcka med fårull. Bild på fårull i en odlingsgång där det växer lammöron intill.

För ett antal år sedan såg jag på teve hur de på Mandelmans gård använde fårull i odlingsgångarna. Det verkade mysigt och vackert men var inget jag trodde skulle vara aktuellt för egen del, då vi inte själva har tillgång till fårull. Samtidigt fanns tankarna på att täcka med fårull kvar i bakhuvudet och när jag fick en kollega med egna får blev det aktuellt igen. 

Märkligt nog är fårullen för de flesta svenska fårägare en restprodukt. I liten omfattning förädlas det till garn och andra produkter. Men oftast bedöms det för olönsamt och krångligt vilket leder till att ullen eldas upp istället. Samma sak med kollegans fårull. Något använde hon själv och kunde ge bort till andra. Säcken jag fick hade däremot slängts på tippen om jag inte varit intresserad av ullen.

I samma veva som jag nu började fundera på att täcka med fårull anlände de spanska skogssniglarna slutligen även till vår kolonilott. Samtidigt som jag började klippa och lägga ut ölfällor blev jag osäker på det lämpliga i fårull i gångarna. Kanske kunde sniglarna enkelt gömma sig därunder. Efter läsande av andra odlares erfarenheter kände jag mig lyckligtvis lättad eftersom sniglarna inte verkar gilla fårull. Jag lade till och med ut ull runt en angripen planta strandkål – och sedan har inga sniglar kommit dit vad jag kunnat se. 

Jag ville främst täcka med fårull i gångarna för att slippa en del ogräsrensning. Fårull tar lång tid att brytas ner och tovar lätt ihop sig utan att blåsa iväg från gångarna. För att den inte skulle sjunka ner i jorden valde jag att bottna med ett lager tidningar i mitten av gångarna. Fårullen fördelades ovanpå och var lätt att lägga ut i ett täckande lager. 

Andra använder gärna fårull som täckmaterial i jordgubbsland, runt vinbärsbuskar och liknande. Ytterligare en fördel i sådana sammanhang blir fårullens reflekterande yta som ökar solstrålarnas effekt. Något som troligen skyndar på mognaden av dina bär. 

Tidigare har vi skrivit om hur vi odlar utan animalier. Sedan dess har vi börjat med guldvatten (från oss själva!) och nu fårull. Det är därför värt ett påpekande om att vi inte ser fårull som något nödvändigt i odlingen. Du kan odla lika mycket mat även utan tillgång till täckmaterial av fårull. Samtidigt är fårull ett användbart naturmaterial som bland svenska fåruppfödare för närvarande är en restprodukt vilken ofta kasseras.

Om du i din närhet har någon fåruppfödare är det alltså en god idé att fråga om fårull. När du ska täcka med fårull behöver den inte heller vara rensad eller bearbetad på något vis. Troligen är täckmaterialet gratis men erbjud gärna något från trädgården eller kanske nybakat bröd som tack. 

Comments are closed.