Ta vara på rester

Ta vara på rester. Undvik matsvinn genom ex. goda chokladbollar.

Under en sommar då vi ofta varit fullbelagda på vårt B&B, Dahlströmska gården i Vadstena, har det varit svårt att helt undvika matsvinn. Ändå blir det förvånansvärt lite. Vi plockar fram lite i taget till vår frukostbuffé och kan själva ta vara på de rester som ändå blir. Kaffesump, äggskal och sådant som frukostgästerna själva slänger blir genom vår Bokashikompost till fin odlingsjord. Idag tipsar vi om några av våra knep för att ta vara på rester.

I somras var det speciellt Bregott och löskokta ägg som vi fick mycket över av. Detta hänger delvis samman med livsmedelsregler kring att upplagd mat på en buffé inte ska läggas upp en gång till. Även om detta inte är de vanligaste resterna för vanliga hushåll kan det vara bra med tips på alternativ användning. Bregott går ju förutom som pålägg bra att använda vid stekning och löskokta ägg kan göra vilken soppa eller gryta som helst mera matig. Ett enkelt sätt att använda lite större mängder Bregott visade sig vara vid bakning. I de flesta bakverk fungerar det nämligen fint att byta ut vanligt smör mot Bregott. Även löskokta ägg fungerade överraskande väl, åtminstone när smeten skulle mixas med mixerstav. I detta recept på muffins kunde jag byta ut smör mot Bregott, råa ägg mot löskokta och mjölken mot smaksatt yoghurt. Resultatet blev förstås inte precis som receptmakaren tänkt – men väldigt gott. 

Chokladbollar har jag också prövat att göra med Bregott. I detta recept används dessutom en del överblivet kaffe. Som synes på bilden ovan hade jag inga kokosflingor hemma utan toppade med smält choklad. Kaffe fungerar annars (liksom kaffesump) bra som näring till växter. Liksom de flesta andra drycker gör det sig dessutom utmärkt i bröd. Byt bara ut vattnet i degvätskan mot kaffe, mjölk, yoghurt eller vad du nu råkat få över. Du slipper matsvinn och brödet blir troligen bara mera smakrikt.

Ett annat vardagligt sätt att ta vara på rester är att spara också på små ”slattar” av såser, grytor och liknande. De blir allt som oftast utmärkta smakförstärkare i kommande maträtter. De kan fylla liknande funktioner som buljong eller fond i en soppa eller pastasås. Umamirikt och resurssmart. 

På Livsmedelsverket har de lanserat några nyord på tema matsvinn. Bland annat ges ytterligare tips på hur du kan ta vara på dina matrester under rubriken restsamtal.

Låt dig gärna inspireras även där.  

Comments are closed.